Joe Biden s-a întâlnit vineri cu Benjamin Netanyahu, a anunțat Casa Albă, prima lor conversație de la 23 decembrie, într-un moment de fricțiune între Statele Unite și Israel, potrivit AFP.

Joe Biden si Benjamin NetanyahuFoto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

Președintele american și premierul israelian, ale cărui relații personale sunt notorii ca fiind dificile, au discutat despre „ultimele evenimente din Gaza și Israel”, potrivit executivului american, care promite să publice ulterior un raport despre acest schimb de replici.

Joi, Benjamin Netanyahu a respins una dintre cererile recurente ale lui Joe Biden, și anume coexistența, în viitor, a statului Israel cu un stat palestinian:

„Israelul trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiție necesară, care contrazice ideea de suveranitate (palestiniană)”, a declarat premierul, adăugând că le-a spus acest lucru direct americanilor.

Poziția nu este nouă, dar aceste remarci și modul în care sunt formulate au evidențiat încă o dată diferențele dintre Statele Unite și aliatul lor.

„Evident, vedem lucrurile în mod diferit”, a declarat în replică purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby.

Statele Unite exercită presiuni puternice asupra Israelului, pentru care sunt principalul susținător diplomatic și militar, atât în ceea ce privește desfășurarea războiului din Gaza, declanșat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, cât și în ceea ce privește perspectivele pe termen lung după conflict.

Ultimul schimb telefonic dintre cei doi lideri a avut loc la 23 decembrie și a fost furtunos, potrivit presei americane.

Președintele american ar fi încheiat brusc schimbul cu cuvintele: „Această conversație s-a încheiat”.