Plângeri penale au fost depuse în Elveția împotriva președintelui israelian Isaac Herzog, care a participat joi la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, relatează agenția elvețiană de presă Keystone-ATS.

Preşedintele Israelului, Isaac HerzogFoto: Rudi Gigler / imago stock&people / Profimedia

Aceste plângeri vor fi tratate în conformitate cu procedura obișnuită, a declarat Parchetul General (MPC) pentru agenția de presă elvețiană.

De asemenea, MPC a precizat că este în contact cu Ministerul elvețian de Externe pentru a examina chestiunea imunității președintelui israelian, dar nu a precizat exact la ce se referă plângerile.

Contactat de AFP, Parchetul nu a răspuns imediat.

Plângerile au fost depuse de grupul „Acțiune legală împotriva crimelor împotriva umanității”, potrivit Keystone-ATS.

Citând un comunicat de presă, agenția de presă elvețiană a precizat că grupul cere deschiderea unei anchete penale în Elveția, în paralel cu acuzațiile de genocid împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza, formulate de Africa de Sud împotriva Israelului în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

În ultimele zile a avut loc o audiere în fața celei mai înalte instanțe a Națiunilor Unite, cu sediul la Haga, unde Pretoria a făcut o sesizare luna trecută, susținând că Israelul încalcă Convenția Națiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.

Africa de Sud dorește ca judecătorii să ordone Israelului să oprească „imediat” campania militară declanșată în Fâșia Gaza după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, soldat cu aproximativ 1.140 de morți, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cel israelian.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza în timpul atacului, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate în urma unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza, și a lansat o ofensivă în teritoriul palestinian care a făcut cel puțin 24 620 de morți, majoritatea femei, adolescenți și copii, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății din Hamas.