Probabilitatea unui război „în următoarele câteva luni” în nordul Israelului, la granița cu Libanul, este acum „mult mai mare decât în trecut”, a declarat miercuri șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, potrivit AFP.

Generalul-locotenent Herzi Halevi (centru)Foto: IDF / UPI / Profimedia

„Vom începe cu un mare avantaj” față de inamic, a declarat el în fața rezerviștilor care se antrenează la frontiera nordică cu Libanul, unde confruntările cu Hezbollahul libanez sunt zilnice din 7 octombrie.

Armata declarase anterior că au fost identificate mai multe tiruri din Liban spre teritoriul israelian.

„Ca represalii, avioane de război ale armatei au distrus infrastructura teroristă” în sudul Libanului, potrivit unui comunicat al armatei.

Aripa armată a Hamas, care este aliată cu Hezbollahul libanez și are combatanți în Liban, a anunțat că a tras 20 de rachete din sudul Libanului spre nordul Israelului „ca represalii la masacrele din Gaza” și a confirmat moartea unui „combatant” în Liban.

În contextul schimburilor zilnice de focuri de armă între armata israeliană și Hezbollah la frontiera israeliano-libaneză, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că o „confruntare totală” între cele două părți ar fi un „dezastru total”.

De la atacurile Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, care au declanșat războiul din Gaza, la granița cu Liban a avut loc zilnic un schimb de focuri între armata israeliană și Hezbollah și aliații săi.

În peste trei luni, peste 190 de persoane au fost ucise în Liban, dintre care cel puțin 141 de luptători Hezbollah și 22 de civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP.

De partea israeliană, 15 persoane au murit, dintre care nouă soldați și șase civili, potrivit armatei israeliene.