Numărul de vizitatori străini în Japonia a crescut de peste cinci ori anul trecut faţă de 2022, ajungând la 25,06 milioane, iar cheltuielile lor au atins un nivel record, relatează agențiile Kyodo şi Reuters, citate de Agerpres.

Strada din Tokyo, JaponiaFoto: Tibor Bognar/ Alamy/ Profimedia

Datele oficiale prezentate miercuri de guvernul de la Tokyo arată că din aprilie anul trecut, când autorităţile nipone au eliminat restricţiile legate de călătorie, numărul turiştilor străini a crescut, depăşind în octombrie, pentru prima dată, nivelul de dinaintea pandemiei.

Totuși, conform datelor publicate de Organizaţia Naţională de Turism din Japonia (JNTO), totalul anual este cu 21,4% mai scăzut decât nivelul record din 2019, de 31,88 milioane turişti străini. De asemenea, 9,62 milioane de turişti din Japonia au călătorit peste hotare în 2023, triplu faţă de 2022, dar la jumătate faţă de nivelul din 2019. Anul trecut, cei mai mulţi turişti au venit din Coreea de Sud (6,96 milioane) şi China (2,43 milioane).

Însă agenţia japoneză de turism a anunţat că, pentru prima dată de la publicarea datelor (în 2010), suma de bani cheltuită de vizitatorii străini în Japonia a depăşit 5.000 miliarde de yeni, fiind în 2023 de 5.290 de miliarde de yeni (aproximativ 35,8 miliarde de dolari americani).

Japonia a înregistrat 2,73 milioane de vizitatori străini în decembrie, aproape dublu faţă de perioada similară din 2022 şi un nou record pentru această lună. Luna trecută s-a înregistrat un număr record de sosiri de turişti din Hong Kong, Singapore şi Australia, arată datele JNTO.

În schimb, numărul vizitatorilor din China a fost în decembrie cu 56% mai redus decât nivelul de dinaintea pandemiei.