Restricțiile impuse de SUA la exportul anumitor semiconductori „nu sunt o blocadă tehnologică”, ci servesc la protejarea securității naționale, a explicat marți consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, citat de AFP.

Jake SullivanFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pentru a fi foarte clar, aceste măsuri personalizate nu reprezintă o blocadă tehnologică. Ele nu urmăresc să restricționeze comerțul sau investițiile la scară mai largă și nici nu fac acest lucru”, a declarat el la Forumul Economic Mondial de la Davos.

În special, SUA au restricționat exportul anumitor cipuri foarte avansate și al echipamentelor pentru fabricarea acestor componente, cu scopul de a împiedica Beijingul să achiziționeze semiconductori care ar putea fi utilizați în armament și în tehnologii înalte.

Aceste restricții „au excepții largi pentru cipurile comerciale”, a spus el. Dar „concurenții noștri strategici nu trebuie să poată exploata tehnologiile americane pentru a submina securitatea noastră națională sau pe cea a aliaților și partenerilor noștri”.

El s-a referit în special la cipurile „cruciale” pentru anumite aplicații militare, cum ar fi „rachetele hipersonice”.

Mai devreme în cursul zilei, premierul chinez Li Qiang a denunțat barierele comerciale „discriminatorii” de pe același podium de la Davos.

În ultimii ani, comerțul a fost o problemă controversată între Beijing, pe de o parte, și Statele Unite și Uniunea Europeană, pe de altă parte.