Politicianul olandez de extrema-dreapta Geert Wilders a postat pe Internet un controversat film ce critica Coranul, transmite BBC. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a condamnat ferm postarea pe internet a filmului, considerand ca nimic "nu justifica un discurs ostil sau incitarea la violenta".

Filmul, care dureaza aproximativ 15 minute si se intituleaza Fitna (Intrecerea), contine imagini socante ale atacurilor teroriste de la New York, Londra si Madrid, dar, spun analistii, este plin de clisee. De asemenea, organizatiile islamice din Olanda au afirmat ca filmul se incadreaza in limitele legii.

Geert Wilders -membru al Camerei Reprezentantilor din Olanda din 1998*lider al Partidului Libertatii, infiintat de el in 2006* sustine limitarea imigratiei, in special din tarile non-occidentale *este un critic al Islamului*vrea interzicerea Coranului in Olanda, afirmand ca este in contradictie cu legile olandeze.

Scurt-metrajul a fost postat pe site-ul LiveLeak, dar si pe YouTube, din cauza ca televiziunile olandeze au refuzat sa-l difuzeze, temandu-se ca ar putea starni o noua criza internationala, comparabila cu cea a caricaturilor profetului Mahomed publicate in Danemarca.

Musulmani din intreaga lume au protestat inainte de aparitia productiei pe internet, iar televiziunile internationale au refuzat, la randul lor, sa prezinte pelicula liderului de extrema-dreapta, care traieste sub protectia politiei din cauza amenintarilor cu moartea.

Geer Wilders a dat asigurari ca filmul sau nu are scopul de a "provoca dezordine", dar a respins orice raspundere in caz de violente sau boicot la adresa Olandei.

Potrivit AFP, Iranul a anuntat ca acest film reprezinta o "actiune respingatoare", care "demonstreaza continuarea unei vendete din partea cetatenilor occidentali impotriva islamului si a musulmanilor".

Update: Sambata dimineata, LiveLeak.com a decis sa indeparteze filmul de pe pagina sa de Internet, dupa ce staff-ul sau a primit amenintari "foarte serioase".

Filmul 'Fitna' al politicianului olandez Geert Wilders - Atentie, imagini violente!