Ministrul italian al justiției a blocat extrădarea în Argentina a unui preot acuzat de crime împotriva umanității în timpul dictaturii militare din anii '70 și '80, a declarat vineri o sursă apropiată subiectului pentru Reuters.

Premierul italian Giorgia Meloni, împreună cu ministrul italian al justiției, Carlo NordioFoto: Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia

Părintele Franco Reverberi, în vârstă de 86 de ani, se confruntă cu acuzații legate de presupusa ucidere, în 1976, a activistului politic Jose Guillermo Beron, în vârstă de 20 de ani, și de presupusa sa participare la tortură de către junta condusă de Jorge Rafael Videla.

Reverberi, care are cetățenie argentiniană și italiană, a negat întotdeauna orice infracțiune.

Curtea de apel supremă a Italiei a aprobat extrădarea sa în octombrie, dar ministrul justiției, Carlo Nordio, avea dreptul de a confirma sau de a bloca decizia.

Sursa a declarat pentru Reuters că s-a opus extrădării din cauza vârstei înaintate a lui Reverberi și a stării sale de sănătate.

Preotul, fost capelan militar în Argentina condusă de junte, se întorsese în orașul său natal de lângă Parma, în nordul Italiei, în 2011, după ce în Argentina au început procesele împotriva unor personalități pro-junta.

În timpul dictaturii militare din 1976-1983, în cadrul așa-numitului Război murdar, până la 30.000 de opozanți de stânga au „dispărut” în Argentina, un eufemism pentru răpire și asasinare, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Într-un caz paralel, la 22 aprilie va începe la Roma un proces împotriva unui ofițer al armatei argentiniene, locotenent-colonelul Carlos Luis Malatto, acuzat de uciderea cu premeditare a opt persoane în timpul regimului Videla.