Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a lansat noi amenințări față de Coreea de Sud, afirmând că aceasta va fi transformată în „cenușă” în eventualitatea unei agresiuni a Seulului împotriva țării sale, relatează KCNA, citată de Ukraîinska Pravda.

Kim Jong Un in vizita la o fabrica de armamentFoto: STR / AFP / Profimedia

Kim a formulat amenințările în timpul unor inspecții pe care le-a efectuat la principalele fabrici de armament ale țării pe 8 și 9 ianuarie, potrivit KCNA, televiziunea de stat de la Phenian.

Potrivit acesteia, „liderul suprem” și-a exprimat „marea satisfacție” că fabricile „realizează fără cusur planul de a echipa formațiuni mari avansate și unități principale de rachete cu cele mai moderne arme."

El a subliniat însă că este necesar să „accelerăm constant și în mod activ creșterea necruțătoare a productivității” în vederea producției mai multor arme și echipamente militare.

„Trebuie să stabilim activitatea economică și organizațională și managementul producției pentru a transforma acest an într-un an în care vor avea loc mari schimbări în accelerarea pregătirii țării pentru război”, a dat indicații Kim Jong Un.

Kim spune că Phenianul are „voința” de a transforma Coreea de Sud în „cenușă”

În discursurile sale el a descris Coreea de Sud drept „cel mai ostil stat” față de țara sa și a afirmat că Sudul „s-a agățat nebunește de mult, timp de aproximativ 80 de ani, doar de o confruntare malefică pentru a răsturna puterea și regimul nostru”.

El a amenințat că, în cazul în care Coreea de Sud va încerca să folosească forțele armate împotriva Phenianului sau să amenințe „suveranitatea și securitatea” țării sale, va „utiliza fără ezitare întregul arsenal de mijloace și forțe disponibile pentru a transforma complet Republica Coreea [de Sud] în cenuşă.”

„Avem o astfel de voință, putere și abilitate și cu siguranță le vom extinde și întări în viitor”, a promis el.

Noile sale comentarii vin după ce în data de 21 decembrie a anului trecut el a declarat că nu va ezita să răspundă cu arme nucleare, în eventualitatea provocării țării sale de către Coreea de Sud.

Coreea de Nord escaladează tensiunile cu Sudul

Câteva zile mai târziu, la o reuniune de sfârșit de an a Partidului Muncitorilor din Coreea care stabilește direcția strategică a țării, Kim a ordonat accelerarea pregătirilor militare pentru un ”război” despre care a spus că ar putea fi „declanșat în orice moment" în peninsulă.

Este „un fapt împlinit că războiul poate izbucni în orice moment în Peninsula Coreeană din cauza deciziilor nesăbuite ale inamicilor de a ne invada", a declarat el, printre altele.

„Trebuie să reacționăm rapid la o posibilă criză nucleară și să continuăm să accelerăm pregătirile pentru pacificarea întregului teritoriu al Coreei de Sud prin mobilizarea tuturor mijloacelor și forțelor fizice, inclusiv a forței nucleare, în caz de urgență”, a vânturat el din nou amenințarea nucleară.

Tensiunile între Seul și Phenian au crescut din nou la începutul acestui an, după ce forțele armate nord-coreene au lansat pe 5 ianuarie peste 200 de focuri de artilerie în mare, în apropierea unei graniţe maritime disputate cu Coreea de Sud.

Ministerul apărării de la Seul a anunțat că locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare, fără a menționa însă explicit dacă situația s-a datorat provocării forțelor lui Kim.