Președintele rus Vladimir Putin a făcut miercuri o vizită neanunțată în Districtul autonom Ciukotka, cea mai estică regiune a Rusiei și cea mai apropiată de statul american Alaska, relatează Reuters.

Vladimir Putin a mers in Ciukotka, cea mai apropiata regiune rusa de SUAFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Inclusiv agențiile de presă ruse par luate prin surprindere de deplasarea lui Putin în această regiune din Orientul Extrem Rus, agenția TASS de exemplu amintind doar că „șeful statului” a declarat anterior că nu a vizitat încă toate regiunile și că ar dori să vadă și Ciukotka.

Interfax, o altă agenție de presă a statului rus, se rezumă și ea la a preciza doar că Putin urmează „să se întâlnească cu localnicii și să viziteze un complex de sere construit pe permafrost folosind tehnologii inovatoare”.

Kremlinul a distribuit însă mai multe fotografii și înregistrări video din timpul vizitei la scurt timp după anunțarea sa oficială.

Putin a ales un loc simbolic pentru prima sa vizită oficială din 2024

Un singur lider rus a mai vizitat această regiune în timpul mandatului său, fostul președinte Dmitri Medvedev în 2008. Diferența de fus orar între Moscova și Ciukotka este de 9 ore, Putin aterizând miercuri în Anadîr, sediul administrativ al regiunii.

TASS notează că în momentul aterizării lui Putin vremea era „senină și geroasă”, termometrele arătând -25°C.

Deplasarea lui Putin în Ciukotka marchează totodată prima sa vizită de anul acesta în una dintre regiunile Rusiei. Anul trecut el a vizitat 20 de regiuni ruse, potrivit TASS.

În cel mai estic punct al său de Alaska, Ciukotka se află la mai puțin de 100 de kilometri de teritoriul Alaskăi. Între Rusia continentală și Alaska continentală distanța este de aproximativ 88,5 kilometri.

Însă în Strâmtoarea Bering care desparte Asia de America de Nord se află două insule, Marea Diomede și Mica Diomede, despărțite de o fâșie de apă de doar 4 kilometri. Una dintre insule aparține Statelor Unite, cealaltă este teritoriu rus.