Joe Biden, care a fost întrerupt pentru scurt timp în timpul unui discurs de către manifestanți care cereau încetarea focului în Gaza, a declarat luni că „lucrează discret” pentru a se asigura că Israelul își „reduce semnificativ” prezența în teritoriul palestinian., potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

„Înțeleg fervoarea”, a declarat președintele american de la o biserică din Charleston (sud), în timp ce manifestanții au fost escortați afară, în timp ce restul publicului scanda „Încă patru ani! Încă patru ani!” în sprijinul democratului în vârstă de 81 de ani, care încearcă să obțină un al doilea mandat.

Joe Biden a luat cuvântul la Biserica Mother Emanuel, unde nouă persoane, un pastor și opt enoriași de culoare, au fost ucise în 2015 de un adept al supremației albilor, într-unul dintre cele mai grave asasinate rasiste recente din SUA.

„Dacă vă pasă cu adevărat de viețile pierdute aici, atunci ar trebui (...) să cereți o încetare a focului în Palestina”, a strigat un manifestant.

Președintele american, un susținător ferm al Israelului, a refuzat până acum să ceară o încetare a focului în Gaza, considerând că acest lucru ar avantaja în principal Hamas.

Cu toate acestea, guvernul american încearcă să obțină o dezescaladare în Gaza și să împiedice extinderea conflictului în Liban.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, mișcare clasificată drept teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană, după atacul fără precedent de pe teritoriul său din 7 octombrie, care a făcut aproximativ 1.140 de morți, în majoritate civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate în schimbul prizonierilor palestinieni în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie. În total, 132 de persoane sunt în continuare ținute ostatice de diverse grupuri armate palestiniene.

Potrivit celui mai recent bilanț al Hamas de luni, loviturile israeliene au ucis 23 084 de persoane în Gaza, majoritatea femei și minori.