Un dispozitiv exploziv plasat de talibani pe marginea unei şosele din Pakistan a ucis luni dimineaţă cel puţin cinci poliţişti ai unei patrule care asigura securitatea unei echipe de vaccinare antipolio, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Atacul impotriva echipei de vaccinare a avut loc la aproximativ 14 kilometri de granita Pakistanului cu AfganistanulFoto: Fazal Rahman / AFP / Profimedia Images

Atacul a avut loc în regiunea Bajaur, în apropierea graniţei cu Afganistan, a indicat Kareem Khan, din cadrul poliţiei locale, şi a fost cel mai sângeros în ani de campanie de vaccinare antipolio finanţată de ONU. Alte 20 de persoane, în majoritate poliţişti, au fost rănite în explozia bombei, a adăugat Khan.

Talibanii pakistanezi, o grupare diferită de omologii lor afgani, au revendicat responsabilitatea atacului într-un mesaj către media, spunând că ţinta lor au fost poliţiştii, nu lucrătorii medicali.

La locul exploziei au fost trimise ambulanţe, la spitale a fost declarată o urgenţă şi medicii au fost chemaţi mai devreme la lucru pentru a-i trata pe răniţi, a declarat Bilal Faizi, un oficial regional al serviciilor de urgenţă.

Talibanii cred că ONU vrea să sterilizeze musulmanii prin vaccinare

Violenţele comise de militanţi islamişti au crescut în Pakistan în ultimele luni înaintea alegerilor legislative din februarie.

Nord-vestul provinciei Khyber-Pakhtunkhwa care se învecinează cu Afganistan cunoaşte o creştere constantă a violenţelor comise de militanţi de când talibanii afgani au revenit la putere în această ţară. Echipele de vaccinare antipolio şi poliţiştii care le asigură protecţia sunt adesea ţinta militanţilor islamişti, care spun că această campanie este un complot al Occidentului de a steriliza musulmani.

Pakistan şi Afganistan, ambele confruntate de ani cu violenţe islamiste, sunt printre ultimele ţări din lume în care poliomielita este încă endemică.

Un alt atac terorist din luna decembrie în nord-vestul Pakistanului s-a soldat cu cel puțin 24 de soldați uciși.