Se crede că liderul nord-coreean Kim Jong Un a schimbat prefixul de vârstă luni, împlinind 40 de ani, însă mass-media de la Phenian a continuat să păstreze tăcerea privind data sa de naștere, relatează Reuters.

Kim Jong UnFoto: KCNA / Associated Press / Profimedia Images

Deși regimul totalitar de la Phenian nu a confirmat niciodată data de naștere a lui Kim, se crede că acesta s-a născut în data de 8 ianuarie. Guvernul american afirmă în documentele sale oficiale că liderul nord-coreean s-a născut în 1984, ceea ce înseamnă că el a împlinit 40 de ani anul acesta.

Datele de naștere ale tatălui și bunicului lui Kim, care l-au precedat ca dictatori la Phenian, sunt celebrate ca sărbători publice în Coreea de Nord.

Însă presupusa dată de naștere a lui Kim Jong Un a fost mereu păstrată secretă, fără a fi inclusă în calendarele oficiale sau măcar menționată în presa controlată de statul totalitar.

Kim, într-o vizită oficială alături de fiică în ziua presupusei sale date de naștere

În ianuarie 2020 a părut că acest lucru s-ar putea schimba, autoritățile nord-coreene declarând atunci că „liderul suprem” a primit felicitări aniversare din partea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite la momentul respectiv.

Însă declarațiile Phenianului au omis data exactă a zilei de naștere a lui Kim și nici nu a făcut ulterior vreo dezvăluire în acest sens.

Anul acesta agenția de stat KCNA a publicat fotografii cu Kim aflat într-o vizită alături de fiica sa și oficiali de rang înalt la o fermă de pui.

Agenția de informații a Coreei de Sud a declarat luna aceasta că crede că fiica lui Kim, cunoscută drept Ju-ae, este „cea mai probabilă succesoare” a acestuia.