Operaţiunile aeriene au revenit la normal luni pe aeroportul Haneda din Tokyo, la şase zile după coliziunea între un avion de pasageri şi o aeronavă de dimensiuni mai mici care a făcut cinci morţi, a informat aeroportul, notează AFP, preluat de Agerpres.

Epava avionului Japan Airlines care a luat foc pe aeroportul Haneda din TokyoFoto: Koki Kataoka / AP / Profimedia

Cei 379 de pasageri şi membri ai echipajului unui Airbus al companiei Japan Airlines au reuşit să scape din carlinga în flăcări după ciocnirea acestuia pe 2 ianuarie cu o aeronavă a pazei de coastă, dar cinci dintre cele şase persoane aflate la bordul acesteia au murit.

Pista unde s-a produs accidentul, una dintre cele patru ale aeroportului Haneda, fusese de atunci închisă, ceea ce a dus la anularea a sute de zboruri, în principal interne, pe unul dintre cele mai frecventate aeroporturi din lume.

"Pista C şi-a reluat operaţiunile astăzi (luni)", prin urmare, aeroportul a revenit la funcţionarea normală, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt.

Anchetatori japonezi, francezi, britanici şi canadieni participă la eforturile de a explica acest accident.

O transcriere a comunicaţiilor cu turnul de control cu câteva minute înainte de accident, publicată de Ministerul Transporturilor săptămâna trecută, sugerează că avionul pazei de coastă a primit ordin să se oprească şi că avionul JAL a fost autorizat să aterizeze.

Căpitanul aeronavei pazei de coastă, Genki Miyamoto, singurul supravieţuitor al coliziunii, a declarat însă după accident că primise autorizaţia de decolare, potrivit presei japoneze.

Accidentele implicând avioane de pasageri sunt extrem de rare în Japonia. Cel mai grav dintre acestea s-a produs în 1985, când un avion al companiei Japan Airlines s-a prăbuşit între Tokyo şi Osaka, făcând 520 de morţi, unul dintre cele mai mortale dezastre aeriene din lume.