Cinci persoane au rămas blocate în peștera Krizna din sud-vestul Sloveniei de sâmbătă după-amiază, după ce ploile abundente au ridicat nivelul apei, făcând imposibilă scoaterea acestora de acolo de către salvatori, a informat duminică presa locală, relatează Reuters și AFP.

pestera Krizna SloveniaFoto: Sergio Pitamitz / Universal images group / Profimedia

Grupul, o familie de trei persoane și doi ghizi turistici, s-au adăpostit într-un loc sigur în peștera Krizna Jama, lungă de 8,2 kilometri, care poate fi vizitată doar cu barca.

Sâmbătă seara, salvatorii au reușit să ajungă pentru scurt timp la grup și au livrat alimente, apă și un cort încălzit, au declarat duminică oficialii de protecție civilă din zonă jurnaliştilor.

Cei cinci adulți, adăpostiți într-un adăpost uscat, sunt într-o formă bună, au declarat salvatorii presei.

Dar, din moment ce grupul era situat la mai mult de doi kilometri distanță de intrarea în peșteră, o nouă echipă de scafandri are nevoie de trei până la patru ore pentru a ajunge la ei, au spus oficialii, adăugând că salvarea va depinde de momentul în care nivelul apei scade, a raportat agenția de presă STA.

Poate fi duminică noapte, dar poate dura și câteva zile.

Dacă nivelul apei rămâne în continuare ridicată, salvatorii plănuiesc să le ducă tot ce au nevoie la fiecare 12 ore.

Križna, un lanț de lacuri subterane cu apă verde smarald, este al patrulea cel mai mare ecosistem de peșteri cunoscut din lume în ceea ce privește biodiversitatea.