Liderul Hezbollahului pro-iranian din Liban, Hassan Nasrallah, a avertizat vineri că un răspuns la eliminarea numărului doi din Hamas palestinian, atribuit Israelului, este „inevitabil”, potrivit AFP.

Susținători Hezbollah ascultă discursul liderului Sayyed Hassan NasrallahFoto: Hassan Ammar / AP - The Associated Press / Profimedia

Lovitura asupra suburbiei sudice a Beirutului, bastion al Hezbollah, „este gravă și nu va rămâne fără răspuns”, a avertizat el într-un discurs televizat, asigurând că mișcarea sa va „răspunde” pe „câmpul de luptă”.

Liderul Hezbollah, al cărui partid lansează zilnic atacuri împotriva Israelului din sudul Libanului de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, a adăugat că „răspunsul este inevitabil”.

Saleh al-Arouri și alți șase oficiali și cadre ale Hamas au fost uciși marți seara în această lovitură împotriva unui birou al mișcării islamiste palestiniene, aliată a Hezbollah.

Într-un prim discurs rostit a doua zi după această lovitură, Hassan Nasrallah a asigurat că asasinatul „nu va rămâne nepedepsit”, fără a da alte detalii.

Israelul, care nu a revendicat responsabilitatea, a fost imediat arătat cu degetul de Hamas, Hezbollah și guvernul libanez. Un oficial american din domeniul apărării a indicat, de asemenea, că este vorba într-adevăr de o „lovitură israeliană”.

„Nu putem rămâne tăcuți în legătură cu o încălcare de o asemenea amploare, deoarece ar însemna că întregul Liban ar fi expus” în viitor, a subliniat Hassan Nasrallah. „Luptătorii noștri din toate zonele de frontieră (...) vor răspunde la această încălcare periculoasă”.

Potrivit lui Hassan Nasrallah, luptătorii Hezbollah au desfășurat 670 de operațiuni împotriva Israelului și au vizat „toate pozițiile de frontieră” începând cu 7 octombrie.

Schimburile de focuri între Israel și Hezbollah, care pretinde că acționează în solidaritate cu Hamas, sunt cele mai violente de la războiul dintre cele două grupări din 2006, deși pentru moment se limitează la zonele de frontieră.

Violențele s-au soldat cu 175 de morți în Liban, dintre care 129 de combatanți Hezbollah și peste 20 de civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP.

În nordul Israelului, nouă soldați și cinci civili au fost uciși, potrivit autorităților.

Hassan Nasrallah a afirmat că atacurile desfășurate de gruparea sa au plasat Libanul „într-o poziție de forță” în cazul unei soluționări a diferendului frontalier cu Israelul „după încheierea agresiunii împotriva Gaza”.

„Avem acum o oportunitate istorică de a elibera complet fiecare centimetru pătrat din pământul nostru libanez”, a adăugat el, referindu-se la teritoriile încă ocupate de Israel după retragerea sa din sudul Libanului în 2000.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat vineri că Israelul „preferă calea diplomatică celei militare” pentru a restabili calmul la frontiera de nord.

„Preferăm calea unei soluții diplomatice prin intermediul unui acord, dar suntem aproape de punctul de întoarcere a clepsidrei”, a declarat Gallant într-o înregistrare video.

Emisari occidentali care se străduiesc să prevină o conflagrație la granița dintre cele două țări au propus o soluționare a diferendului frontalier dintre Liban și Israel ca o modalitate de a opri ostilitățile, potrivit unor surse diplomatice occidentale.