Piața muncii din SUA a fost din nou mult mai puternică decât se aștepta în decembrie, cu 216.000 de locuri de muncă create, față de 173.000 în noiembrie, potrivit cifrelor publicate vineri de Departamentul Muncii și citate de AFP.

MuncitoriFoto: Profimedia Images

Această cifră este cu mult peste cele 162.000 de locuri de muncă create așteptate de analiști, potrivit consensului briefing.com. Rata șomajului a rămas neschimbată la 3,7%, potrivit cifrelor publicate vineri de Departamentul Muncii.

Totuși, această creștere ascunde semne de relaxare pe piața muncii, cu o creștere a angajărilor fără normă întreagă și o rată de participare pe piața muncii care, deși rămâne ridicată, este în ușoară scădere față de luna precedentă.

Economia americană intră astfel în anul 2024, care va fi marcat de alegerile prezidențiale, cu o rată a șomajului care rămâne la un nivel scăzut din punct de vedere istoric.

„Vedem o piață a muncii mai echilibrată, în care cererea și oferta sunt acum destul de aliniate, iar presiunea ascendentă asupra salariilor nu este excesivă”, a declarat pentru AFP Gregogy Daco, economist șef la EY.

Cifrele Departamentului Muncii confirmă tendința observată cu o zi înainte în ceea ce privește crearea de locuri de muncă în sectorul privat, estimată la 164.000 de locuri de muncă în decembrie, potrivit sondajului lunar ADP/Stanford Lab.

Economista șefă a ADP, Nela Richardson, citată în comunicat, subliniase că „piața muncii revine la niveluri foarte apropiate de cele de dinaintea pandemiei”.

Într-un alt semn că deficitul de forță de muncă care a afectat piața americană a muncii de mai bine de doi ani pare să se fi încheiat, Richardson a declarat că creșterea salariilor a fost mai moderată și că este puțin probabil ca aceasta „să alimenteze spirala salariu-preț”.