Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunțat joi că ambasadorul Israelului în Spania se va întoarce la postul său din Madrid, la o lună după ce a fost rechemat în urma unor remarci ale premierului spaniol considerate „scandaloase” de Israel, potrivit AFP.

Pedro SanchezFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Rodica Radian-Gordon a fost rechemată în noiembrie de ministrul israelian de externe de la acea vreme, Eli Cohen, în urma a ceea ce el a descris drept „remarci scandaloase” făcute de șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez.

Acesta din urmă declarase la televiziunea publică spaniolă că are „îndoieli serioase” cu privire la legalitatea acțiunilor Israelului în Fâșia Gaza asediată, având în vedere „numărul tot mai mare de oameni care mor, în special băieți și fete”.

Eli Cohen, pe atunci șef al diplomației israeliene, a calificat aceste declarații drept scandaloase.

Joi, succesorul său, Israel Katz, a declarat că a decis să îl demită pe ambasadorul său la Madrid. El a precizat că scopul era de a obține sprijin pentru „dreptul statului Israel de a-și proteja cetățenii împotriva organizației teroriste Hamas și de a exercita presiuni internaționale pentru eliberarea ostaticilor”.

Tensiunile diplomatice dintre Israel și Spania au crescut vertiginos în ultimele săptămâni. Spania este una dintre cele mai critice voci din cadrul Uniunii Europene în ceea ce privește Israelul.

Israelul și-a rechemat, de asemenea, ambasadorii din Turcia și Africa de Sud în urma remarcilor liderilor acestor țări cu privire la războiul din Gaza.

Atacul comis de comandourile palestiniene ale Hamas la 7 octombrie s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza ultimelor cifre oficiale israeliene disponibile.

De la începutul ostilităților, 22 438 de persoane, în majoritate femei, adolescenți și copii, au fost ucise în Fâșia Gaza, potrivit ultimelor cifre ale Hamas de joi.