Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a „condamnat cu fermitate atacul terorist laș” revendicat de gruparea Stat Islamic, care a făcut cel puțin 84 de morți în sudul Iranului în ziua precedentă, potrivit AFP.

Explozii în Iran Foto: Captură video

Membrii Consiliului „condamnă cu fermitate atacul terorist laș care a avut loc în orașul Kerman”, în apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani, arhitectul operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, a cărui moarte Iranul o marchează pentru a patra oară, au precizat ei într-un comunicat, trimițând „cele mai sincere condoleanțe și gânduri familiilor victimelor”.

„Terorismul, în toate formele și manifestările sale, constituie una dintre cele mai periculoase amenințări la adresa păcii și securității internaționale”, au reafirmat ei, subliniind „necesitatea de a-i trage la răspundere și de a-i aduce în fața justiției pe autorii, organizatorii, finanțatorii și susținătorii acestor acte de terorism reprobabile”.

Dubla explozie care a vizat miercuri o mulțime adunată în apropierea moscheii Saheb al-Zaman, care adăpostește mormântul generalului Soleimani, a făcut 84 de morți și 284 de răniți, potrivit unui bilanț revizuit joi de serviciile de urgență ale țării.

Atacul a fost cel mai sângeros din țară din 1978, când un incendiu provocat a ucis cel puțin 377 de persoane într-un cinematograf din Abadan, potrivit înregistrărilor AFP.

Organizația jihadistă Statul Islamic (EI) a revendicat joi atentatul, afirmând pe canalele sale Telegram că doi dintre membrii săi și-au „activat centurile de explozibili” în mijlocul „unei mari adunări de apostați, în apropierea mormântului liderului lor Qassem Soleimani”.

Dubla explozie a avut loc într-un context regional extrem de tensionat de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, și la o zi după eliminarea unui membru de rang înalt al mișcării islamiste palestiniene într-un atac în apropiere de Beirut, atribuit Israelului.