Franța a depistat o variantă foarte contagioasă a gripei aviare la rațele pe care le-a vaccinat împotriva bolii pentru a-și proteja industria producătoare de carne, relatează Reuters.

Ferma de rateFoto: Lionel BONAVENTURE / AFP / Profimedia

Prefectura Vendee a declarat joi că gripa aviară a fost depistată în urmă cu două zile la o fermă cu 8.700 de rațe din localitatea Notre Dame de Riez. Autoritățile locale au precizat că toate păsările au fost imunizate împotriva gripei aviare.

Această boală provocată de virusuri purtați de păsări migratoare sălbatice poate fi contractată de către animalele domestice și transmisă între fermele crescătorilor. În ultimii ani ea a provocat pagube de miliarde de dolari în jurul lumii din cauza nevoii de a sacrifica păsările infectate pentru a preveni răspândirea suplimentară a focarelor.

În decembrie 2022 Europa s-a confruntat cu cea mai devastatoare epidemie de gripă aviară din istoria sa. Pentru a încerca să se protejeze, Franța a început în octombrie anul trecut să își vaccineze rațele împotriva patogenului.

Franța încearcă să evite pagubele uriașe provocate de gripa aviară

Rațele au fost singurele păsări alese pentru campania de vaccinare întrucât ele pot răspândi ușor virusul, chiar dacă sunt asimptomatice. Vaccinul nu are menirea de a proteja pe deplin rațele de boală, ci de a limita răspândirea sa și necesitatea unor sacrificări pe scară largă.

În plus, vaccinul este administrat doar în paralel cu măsurile de biosecuritate și control.

Franța este primul mare exportator de carne de pasăre care a demarat o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare însă, în pofida acestui lucru, a fost nevoită să își crească riscul de pericol privind boala de la „moderat” la „ridicat” în luna decembrie.

Măsura a venit după depistarea unor noi cazuri, autoritățile obligând totodată crescătorii de păsări să le țină înăuntru pentru a preveni răspândirea virusului.

Autoritățile franceze au depistat până acum 7 focare de gripă aviară începând cu 27 noiembrie însă cel depistat în Vendee este primul la rațe vaccinate.