Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat joi că a recomandat suspendarea din Fratelli d'Italia, partidul pe care îl conduce, a deputatului Emanuele Pozzolo, cercetat penal după rănirea unei persoane cu o armă în noaptea de Revelion, relatează Reuters.

Giorgia MeloniFoto: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia

Vorbind joi la o conferință de presă, Meloni a precizat că a recomandat suspendarea lui Pozzolo din formațiunea politică până la finalizarea unei anchete interne a partidului cu privire la comportamentul său în noaptea dintre ani.

Deputatul în vârstă de 38 de ani a declanșat un scandal politic în Italia după ce a mers cu arma la o petrecere de Revelion, descărcarea acesteia rănind una dintre persoanele prezente. Deși a fost rănită ușor, ea a avut nevoie de îngrijiri medicale la spital.

„Confirm că focul de armă a fost tras accidental dintr-un pistol care îmi aparţine legal, dar nu eu am tras”, a declarat săptămâna aceasta deputatul italian într-un comunicat citat de cotidianul de stânga La Repubblica.

Circumstanțele în care a avut loc incidentul încă sunt neclare, el făcând obiectul unui dosar penal deschis de procurorii italieni. Iniţial, Emanuele Pozzolo le-ar fi spus anchetatorilor care au sosit la faţa locului că scosese arma pentru a o arăta, când s-a tras un foc.

Italia reglementează cu strictețe deținerea armelor de foc

În Italia deţinerea de arme este strict reglementată de un permis de port-armă. Licenţele de vânătoare şi de tir sportiv limitează portul armelor la poligonul de tragere şi la terenul de vânătoare şi doar permisul eliberat pentru apărare personală permite portul acestora oriunde.

„Nu ne-am fi putut imagina că pasiunea partidului Giorgiei Meloni pentru arme este de aşa natură încât deputaţii le aduc încărcate la petrecerile de Revelion”, a declarat liderul Partidului Democrat (PD, stânga), Elly Schlein, cerându-i premierului să ia „măsuri împotriva lui Pozzolo".

Fostul premier centrist Matteo Renzi şi-a exprimat o indignare similară: „De ce să aduci arme la o petrecere de Anul Nou la care participă deputaţi şi membri ai guvernului? Clasa conducătoare a lui Meloni nu are o astfel de stofă: sunt nepotriviţi, incapabili, neprezentabili. Şi periculoşi”, a scris el pe platforma „X”, fosta Twitter.

Emanuele Pozzolo, care s-a opus vaccinurilor şi paşapoartelor sanitare în timpul pandemiei de Covid, a mai fost acuzat în trecut că a făcut comentarii sexiste şi discriminatorii.