Membrii republicani ai Congresului american au anunțat miercuri că lansează o procedură de destituire împotriva secretarului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, pe care îl acuză că este responsabil de criza migratorie de la frontiera dintre SUA și Mexic, potrivit AFP.

Migranți la granița Mexic-SUAFoto: Fernando Llano / AP / Profimedia

Acest anunț intervine într-un moment în care aproape 10.000 de migranți trec zilnic frontiera americană dinspre Mexic și când această problemă este fierbinte din punct de vedere politic, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Republicanii descriu situația drept un dezastru umanitar și îl acuză pe secretarul pentru Securitate Internă că se află la originea situației.

„Ancheta noastră a arătat în mod clar că această criză este rezultatul deciziilor secretarului și al refuzului său de a aplica legile adoptate de Congres”, a declarat Mark Green, președintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanților, într-un comunicat.

„Eșecul său de a-și respecta jurământul depus în funcție necesită responsabilitate”, a adăugat el.

În replică, Departamentul pentru Securitate Internă i-a acuzat pe republicani că „irosesc timp prețios și banii contribuabililor” pentru o „manevră politică”.

Pentru ca Alejandro Mayorkas să fie revocat din funcție, majoritatea membrilor Camerei Reprezentanților trebuie să voteze împotriva sa, ceea ce ar declanșa un proces în Senat care ar putea duce, dacă două treimi din senatori votează în favoarea sa, la punerea sub acuzare.

Un scenariu practic imposibil, având în vedere că republicanii dețin doar o majoritate la limită în Camera Reprezentanților și că Senatul are o majoritate democrată.

Lansarea acestei proceduri de destituire este totuși un ghimpe în coasta lui Joe Biden, într-un moment în care, potrivit autorităților, 302.000 de migranți au trecut frontiera în decembrie.

Casa Albă și parlamentarii din ambele tabere negociază o reformă a imigrației, republicanii condiționând sprijinul lor pentru un nou pachet de ajutor pentru Ucraina de măsuri mai dure în materie de imigrație.

Primarii din New York, Denver și Chicago - orașe care primesc autobuze pline cu migranți trimiși de guvernatorul republican al Texasului - au exercitat, de asemenea, presiuni asupra președintelui democrat pentru a acționa rapid.