Un înalt oficial libanez din domeniul securității a declarat miercuri pentru AFP că numărul doi al mișcării palestiniene Hamas a fost ținta unor „rachete ghidate” trase de un avion de vânătoare israelian deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului, potrivit AFP.

Militant HamasFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Saleh al-Arouri și alți șase lideri ai Hamas au fost uciși într-o lovitură atribuită Israelului care a vizat marți seară birourile mișcării islamiste în bastionul puternicului Hezbollah pro-iranian.

Agenția oficială de presă libaneză Ani a relatat marți că atacul, care a vizat periferia capitalei libaneze pentru prima dată de la începutul războiului din Gaza, a fost efectuat de o dronă.

Oficialul din domeniul securității, care a fost informat cu privire la investigațiile preliminare și care a solicitat anonimatul, a explicat că numărul doi al Hamas a fost ucis „nu de o dronă, ci de rachete ghidate trase de un avion de luptă israelian”.

El a făcut referire la natura extrem de „precisă” a loviturii și la greutatea considerabilă a rachetelor, care cântăreau în jur de „100 de kilograme” fiecare.

Armata israeliană nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atac, dar a declarat miercuri că este pregătită pentru „orice scenariu”.

Din cele șase rachete trase, patru au explodat, potrivit oficialului, dintre care două au distrus două etaje înainte de a lovi direct sala de ședințe a oficialilor Hamas.

Armata libaneză a constatat că rămășițele rachetelor corespundeau cu cele trase de Israel în sudul Libanului, a adăugat el.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, la 7 octombrie, Hezbollahul pro-iranian, care pretinde că intervine în sprijinul mișcării palestiniene, a schimbat zilnic focuri de armă cu Israelul la frontiera libanezo-israeliană.

Peste 165 de persoane au fost ucise în Liban, majoritatea combatanți Hezbollah, dar și peste 20 de civili, inclusiv trei jurnaliști, potrivit unui bilanț al AFP.

În nordul Israelului, nouă soldați și cinci civili au fost uciși, potrivit autorităților.

În urma atacului de marți seara, Hezbollah a declarat că „asasinatul nu va rămâne nepedepsit”.

Premierul libanez, Najib Mikati, a acuzat Israelul că „vrea să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.

Mai multe figuri Hamas în exil sunt stabilite în Liban, sub protecția Hezbollah.

Pe același subiect: