Cincizeci și șase de persoane căutate de optsprezece țări pentru acuzații precum trafic de droguri și de persoane au fost arestate miercuri în Turcia, a anunțat Ministerul turc de Interne, citat de France Presse.

Arestari in TurciaFoto: Ilyas Akengin / AFP / Profimedia Images

Suspecții, arestați în 11 din cele 81 de provincii ale Turciei, inclusiv Istanbul (nord-vest), Antalya (sud) și Izmir (vest), erau căutați de Statele Unite, Germania, India, Israel, Rusia, Iran, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită, a precizat ministerul într-un comunicat.

Unii dintre ei făceau obiectul unei „Red Notice", o notificare internațională privind persoanele căutate, emisă de Interpol.

Suspecții sunt acuzați de omucidere, proxenetism, spălare de bani sau apartenență la o organizație infracțională.

„Îi vom pune pe toți în cuști, unul câte unul", a scris ministrul turc de interne Ali Yerlikaya pe rețeaua de socializare X.

În ultimele luni, poliția turcă și-a intensificat raidurile împotriva membrilor crimei organizate internaționale, dintre care unii s-au refugiat de mult timp în Turcia.

Ministrul de interne Yerlikaya și-a lăudat subordonații pentru acțiunea lor: „Îi felicit pe ofițerii noștri de poliție curajoși care au condus operațiunea la primele ore ale acestei dimineți. Fie ca aceștia să fie protejați de orice rău. Rugăciunile națiunii noastre sunt cu voi. Guvernul nostru va urmări și va trage mereu la răspundere teroriștii, complicii lor, grupările de crimă organizată, traficanții de droguri și rețelele infracționale."

„Ei vor fi tratați cu fermitate, iar acest lucru va continua", a adăugat Yerlikaya.

Turcia a arestat în ultima vreme mai mulți șefi de grupări străine

Turcia a anunțat și în urmă cu o lună că l-a capturat pe liderul unei bande britanice implicate în contrabandă cu droguri, comerț ilegal de arme și jafuri, în cadrul unei operațiuni desfășurate la Istanbul.

Yerlikaya a precizat atunci că Shaun Monaghan, liderul unei bande care operează în nord-estul Angliei, era căutat printr-o notificare roșie a Interpol.

Monaghan a sosit în Turcia în octombrie, iar notificarea Interpol a fost publicată la începutul lunii decembrie.Poliția turcă a descoperit că Monaghan locuia în cartierul Fatih din Istanbul și l-a capturat.

Banda lui Monaghan era implicată în distribuția de cocaină și heroină, precum și în jafuri armate, a afirmat Yerlikaya pe platforma de mesagerie socială X.

Operațiunile recente par să facă parte dintr-o serie de arestări din ultimele luni care au vizat rețele internaționale de crimă organizată.

În noiembrie, Yerlikaya a anunțat că Turcia l-a capturat pe Hakan Ayik, un fugar de top căutat în Australia pentru contrabandă cu droguri, și alte 36 de persoane implicate într-o rețea internațională de crimă organizată care a fost urmărită și de autoritățile din SUA și Noua Zeelandă.

De asemenea, poliția l-a capturat pe Shamil Amirov, o figură de rang înalt într-un grup de crimă organizată care operează în Rusia.