Un avion de pasageri a luat foc marţi pe pista aeroportului Haneda din Tokyo, unul din cele două aeroporturi principale din capitala Japoniei, conform BBC și Reuters. La bord se aflau aproape 380 de oameni care ar fi fost evacuați, fără a exista victime în rândul acestora. Aeronava s-a ciocnit cu un avion al Gărzii de Coastă, iar cinci membri ai echipajului acestuia din urmă au murit.

Avion cu aproape 400 de oameni, in flacari pe aeroportul din TokyoFoto: STR / AFP / Profimedia

Conform companiei aeriene Japan Airlines, toți cei 379 de pasageri și membri ai echipajului au reușit să scape fără răni care să le pună viața în pericol. Printre pasageri se aflau și opt copii. Avionul a luat foc pe pistă şi, în cele din urmă, a ars complet.

20:51Paza de Coastă a Japoniei a publicat mesajul transmis prin radio de unicul supraviețuitor al aeronavei sale care s-a ciocnit cu avionul Japan Airlines în care se aflau 379 de persoane, conform Sky News.

Singurul supraviețuitor din avionul Gărzii de Coastă este căpitanul, Genki Miyamoto, în vârstă de 39 de ani.

„Aeronava a explodat pe pistă. Am scăpat. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ceilalți”, a transmis el după impact, potrivit Pazei de Coastă.

Ceilalți cinci membri ai echipajului său, cu vârste cuprinse între 27 și 56 de ani, au murit.

18:32Cauza accidentului este încă neclară, iar Consiliul pentru Siguranța Transporturilor din Japonia, poliția și alte departamente vor continua să investigheze, a transmis Ministerul Transporturilor din Japonia, conform Reuters.

15:50O echipă de experţi a Biroului francez de Anchete şi Analize (BEA) pentru aviaţie civilă va sosi miercuri în Japonia pentru a participa la ancheta privind coliziunea la sol dintre un avion Airbus al Japan Airlines şi un avion al Pazei de coastă japoneze, a anunţat marţi organizaţia franceză, potrivit AFP.

BEA francez este implicat în ancheta tehnică, cunoscută sub numele de anchetă de siguranţă, pentru aeronavele din străinătate, în special atunci când acţionează în calitate de autoritate competentă în ţara în care a fost construită aeronava.

A350 este produs la Toulouse, în sud-vestul Franţei. Japan Airlines deţine 16 astfel de avioane.

16:53Cel puțin 17 dintre pasagerii și membrii echipajului zborului Japan Airlines au suferit răni ușoare, potrivit postului de stat japonez NHK, care citează reprezentanți ai pompierilor, scrie BBC.

16:30Trei piste au fost redeschise pe Aeroportul Haneda din Tokyo, a declarat un oficial japonez al Ministerului Transporturilor, citat de Sky News.

Rivalul ANA al Japan Airlines a declarat anterior că a anulat 110 zboruri interne cu plecare și aterizare la Haneda, marți.

15:08Ministrul japonez al Transporturilor, Tetsuo Saito, a declarat că singurul care a supraviețuit dintre cei șase membri ai avionului Gărzii de Coastă a fost pilotul, acesta fiind grav rănit.

Conform postului de televiziune TBS, aeronava Gărzii de Coastă transporta materiale spre zona seismică de pe coasta de vest a ţării. Cel puţin 48 de persoane au murit într-o serie de cutremure în zonă începând din ziua de Anul Nou.

15:01Rahm Emanuel, ambasadorul american în Japonia, a lăudat „profesionalismul însoțitorilor de bord, al echipajului și al personalului de urgență, care au evacuat cu succes și au salvat viețile tuturor celor 367 de pasageri” ai avionului care s-a ciocnit cu aeronava Gărzii de Coastă din Japonia, scrie The Guardian.

14:26Utilizatori ai rețelelor de socializare care spun că se aflau la bordul zborului Japan Airlines au distribuit imagini din afara avionului care arde, conform Sky News.

Sute de oameni par să fie înghesuiți lângă pistă, în timp ce flăcările se ridică din avion.

14:11 Departamentul local de pompieri a desfășurat cel puțin 70 de autospeciale pentru a stinge incendiul, iar Toate pistele aeroportului au fost închise, transmite postul public NHK, citat de Sky News.

Aeroportul Haneda, cunoscut drept Aeroportul Internațional Tokyo, a fost cel mai aglomerat din regiunea Asia Pacific în 2023, potrivit furnizorului global de date de zbor OAG.

13:58Zborul 516 al Japan Airlines decolase de pe aeroportul New Chitose din Sapporo, prefectura Hokkaido, cu destinaţia aeroportul Haneda din Tokyo, potrivit televiziunii NHK. Avionul a luct foc după ce a aterizat la Haneda la ora locală 17:47 (10:47, ora României). Imaginile arată cum avionul de pasageri se deplasează şi apoi se aprinde, transformându-se într-o mare minge de foc.

Avionul a fost văzut apoi în staţionare, oamenii folosind toboganele de urgenţă pentru a fugi din infern, în timp ce pompierii încercau să lupte cu flăcările care se intensificau.

13:50 Flight Radar 24, care urmărește zborurile din întreaga lume, a oferit mai multe detalii despre coliziune, spunând că avionul Pazei de Coastă a Japoniei este De Havilland Canada DHC-8-315Q MPA - cunoscut și sub numele de Bombardier Dash-8 - și nu era echipat cu un transponder ADS-B modern, potrivit Sky News. Transponderele ADS-B sunt folosite pentru a transmite informații foarte exacte despre poziția unei aeronave către controlorii de la sol și direct către alte aeronave.

13:33Cei cinci membri ai aeronavei Pazei de Coastă a Japoniei care s-a ciocnit cu avionul plin cu pasageri au murit, a confirmat poliția, potrivit postului public NHK, citat de The Guardian.

Şase persoane se aflau la borful avionului Pazei de coastă, un bombardier Dash-8.

13:26 Pe rețelele de socializare au început să apară imagini suprinse în interiorul avionului cuprins de flăcări.

13:15Reprezentanții Japan Airlines au declarat agenției de presă Kyodo că toți cei 379 de pasageri și membri ai echipajului au reușit să scape fără răni care să le pună viața în pericol, conform Sky News.

Printre pasageri se aflau și 8 copii.

Un purtător de cuvânt al companiei aeriene adăugat că avionul de pasageri s-a ciocnit cu avionul Gărzii de Coastă a Japoniei fie pe o pistă, fie pe o cale de rulare după ce a aterizat.

Ministerul Terenului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului a anunțat că investighează acest caz.

12:03 Cinci din cei șase membri ai echipajului avionului Gărzii de Coastă implicat în impact sunt de negăsit la acest momemtn, scrie Reuters. Avionul Gărzii de Coastă participa la eforturile de ajutorare a victimelor cutremurului din Japonia, transportând provizii către aeroportul Niigata.

11:57 Un total de 379 de pasageri și membri ai echipajului avionului Japan Airlines care a luat foc la aterizarea pe aeroportul Haneda au fost evacuați, relatează postul public NHK, care citează compania aeriană Japan Airlines, conform The Guardian.

Imagini difuzate de postul public de televiziune NHK arată că aeronava a fost cuprinsă de flăcări în timp ce rula pe pistă.

Potrivit Gărzii de Coastă din Japonia, există informaţii potrivit cărora ar fi avut loc o coliziune între avionul Japan Airlines care tocmai aterizase şi un avion al Gărzii de Coastă din Japonia, relatează postul de televiziune NHK. Coliziunea ar fi avut loc în momentul în care avionul Japan Airlines ateriza.

Un purtător de cuvânt de la Japan Airlines a declarat că în aeronavă, care venea de la Hokkaido, se aflau peste 300 de pasageri, potrivit Reuters. Aceştia ar fi fost evacuaţi.

Imaginile filmate de o cameră instalată de postul de televiziune NHK pe aeroportul Haneda arată flăcările care ies pe geamurile unui avion al Japan Airlines. Incidentul a avut loc imediat după ora locală 18:00 (11.00, ora României), scrie News.ro. De asemenea, iese fum negru, iar înregistrarea video arată că se fac eforturi de stingere a incendiilor.

La faţa locului sunt mai multe maşini de pompieri care pulverizează apă.