Un cutremur puternic s-a produs luni în centrul Japoniei, provocând moartea a cel puțin patru persoane, distrugând clădiri, lăsând fără curent zeci de mii de locuințe și determinând locuitorii din unele zone de coastă să se fugă în zone mai înalte, potrivit Reuters.

Agentia Meteorologica a JaponieiFoto: Shutterstock
  • UPDATE 21:04 Patru persoane au fost confirmate ca fiind decedate în prefectura Ishikawa în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6, a anunțat marți Kyodo News.

Cutremurul cu o magnitudine preliminară de 7,6 a declanșat valuri de aproximativ 1 metru de-a lungul coastei de vest a Japoniei și a țării vecine, Coreea de Sud.

Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis inițial o alertă de tsunami major - prima de la cutremurul și tsunamiul din martie 2011 care au lovit nord-estul Japoniei, provocând moartea a aproape 20.000 de persoane - pentru prefectura Ishikawa.

Ulterior, aceasta a retrogradat-o și în cele din urmă a redus-o la o avertizare. A fost cel mai puternic cutremur din regiune din ultimele peste patru decenii, potrivit Serviciului geologic al SUA.

Potrivit UGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 16:10 (9:10, ora României) şi s-a simţit inclusiv în capitala Tokyo.

Cutremurul de 7,6 a fost urmat la nici 10 minute de o replică cu magnitudinea de moment de 6,2.

Seismul a zguduit luni o zonă extinsă de pe coasta Mării Japoniei, epicentrul fiind localizat în regiunea Noto.

Agenţia meteorologică japoneză a emis o alertă de tsunami de-a lungul regiunilor de coastă vestice din regiunile Yamagata, Ishikawa, Niigata, Toyama, Fukui şi Hyogo.

Circulaţia trenurilor de mare viteză a fost suspendată, potrivit agenţiei Kyodo.

Potrivit agenţiei meteorologice, se crede că valuri cu o înălţime de până la 5 metri ar putea ajunge la Noto, în prefectura Ishikawa.

Valuri de peste 1 metru înălţime au lovit deja coasta oraşului Wajima din regiunea Ishikawa, a raportat postul NHK.

Guvernul japonez a înfiinţat o celulă de criză la biroul prim-ministrului din Tokyo. Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică dacă există nereguli la centralele sale nucleare.

Un purtător de cuvânt al Kansai Electric Power a declarat că în prezent nu există anomalii la centralele sale nucleare, dar compania monitorizează atent situaţia, relatează Reuters.

Un cutremur uriaş şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, devastând oraşe şi declanşând avarii şi scurgeri la centrala nucleară de la Fukushima.