Regina Danemarcei şi-a anunţat în mod neaşteptat abdicarea în discursul său tradiţional de Anul Nou, relatează News.ro citând Sky News. Margrethe a II-a, care are 83 de ani, se va retrage oficial de pe tron la 14 ianuarie.

Regina Margrethe a II-a a DanemarceiFoto: DR/dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

„Am decis că acum este timpul potrivit”, a spus Margrethe a II-a.

Ea se află de 52 de ani pe tron.

Noul monarh al Danemarcei va fi fiul ei cel mare, prinţul moştenitor Frederik, a anunţat ea duminică, în discursul anual de Anul Nou.

„Peste 14 zile, voi fi regină a Danemarcei de 52 de ani. Un timp atât de lung nu trece fără urmări pentru nicio fiinţă umană - nici măcar pentru mine! Timpul te uzează, iar "zilele proaste" devin tot mai frecvente”, a spus regina după ce a trimis felicitările de Anul Nou. „Nu mai poţi depăşi aceleaşi lucruri pe care le puteai depăşi cândva”, a spus ea, referindu-se cel mai probabil la operaţia la spate pe care a suferit-o la începutul acestui an, scrie tabloidul danez Ekstrabladet.

„Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată, voi renunţa la funcţia de regină a Danemarcei. Voi preda tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik”, a anunţat regina.

Ulterior, ea şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul şi asistenţa pe care le-a primit de-a lungul anilor, care „au fost cruciale” pentru ca ea să poată îndeplini sarcina de regină a Danemarcei.

„Sper că noul cuplu regal va fi întâmpinat cu aceeaşi încredere şi afecţiune pe care le-am primit eu”, a spus suverana daneză.

În final, cuvintele obligatorii „Dumnezeu să salveze Danemarca” au fost rostite de o regină Margrethe vizibil emoţionată, notează publicaţia daneză.