Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a pledat duminică pentru întoarcerea coloniștilor evrei în Fâșia Gaza după război, susținând că populația palestiniană a acesteia ar trebui „încurajată” să emigreze în alte țări, potrivit AFP.

Ministrul israelian al finantelor Bezalel Smotrich alaturi de premierul NetanyahuFoto: Abir Sultan / AP / Profimedia

„Pentru a avea securitate, trebuie să controlăm teritoriul, iar pentru a controla teritoriul din punct de vedere militar pe termen lung, avem nevoie de o prezență civilă”, a declarat Smotrich într-un interviu la radioul armatei, ca răspuns la o întrebare privind oportunitatea reintroducerii coloniilor în Fâșia Gaza.

Israelul și-a evacuat armata și aproximativ 8.000 de coloniști din acest teritoriu palestinian ocupat din 1967 în 2005, în cadrul planului de retragere unilaterală al premierului de atunci, Ariel Sharon.

Smotrich, liderul partidului „Sionism religios”, care face parte din coaliția guvernamentală, a considerat, de asemenea, că Israelul ar trebui să „încurajeze” cei 2,4 milioane de palestinieni din Gaza să părăsească acest teritoriu pentru a se stabili în alte țări.

„Dacă acționăm strategic și încurajăm emigrarea, dacă în Gaza sunt 100.000 sau 200.000 de arabi și nu 2 milioane, întregul discurs postbelic va fi complet diferit”, a spus el.

„Vom ajuta la reabilitarea acestor refugiați în alte țări într-un mod adecvat și uman, cu cooperarea comunității internaționale și a țărilor arabe din jurul nostru”, a adăugat el.

A negat existența poporului palestinian

În timpul unei vizite private la Paris, în martie, Smotrich a negat existența unui popor palestinian. „Nu există palestinieni pentru că nu există un popor palestinian”, a spus el.

Operațiunile militare israeliene în Fâșia Gaza au făcut 21.822 de victime, majoritatea femei, copii și adolescenți, de la începutul războiului, la 7 octombrie, potrivit celor mai recente cifre publicate duminică de guvernul Hamas.

Acestea au fost lansate ca represalii la un atac de o amploare fără precedent al comandourilor Hamas, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit ultimelor cifre oficiale israeliene.