Procurorii francezi au deschis o anchetă privind presupusa ”spălare de bani agravată” legată de transferurile efectuate de o firmă de brokeraj cipriotă, cu posibile legături cu mercenarul Wagner Evgheni Prigojin, care a lucrat cu o divizie a BNP Paribas, potrivit cotidianului francez Le Monde, citat de Reuters și news.ro.

Evgheni PrigojinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ancheta preliminară se concentrează pe transferuri în valoare de câteva sute de milioane de euro şi dolari efectuate de TCR International Limited între 2019 şi 2021, a informat Le Monde.

Parchetul din Paris a confirmat pentru Reuters că a lansat o anchetă privind transferurile suspecte efectuate de TCR International Limited, după ce unitatea de combatere a spălării banilor a Ministerului francez de Finanţe, TRACFIN, a emis o alertă în mai.

Procuratura a declarat într-un comunicat că transferurile au fost ”de origine şi/sau fluxuri posibil dubioase, fără o logică economică explicită”. Nu a făcut referire la BNP Paribas.

TCR International Limited a colaborat cu BNP Paribas Security Services între 2019 şi 2022, a informat Le Monde.

Întrebată dacă este la curent cu ancheta, BNP Paribas a spus că nu poate comenta obligaţiile sale.

Banca a declarat că are un sistem global de conformitate şi s-a angajat să îşi îndeplinească obligaţiile de reglementare.

TCR International Limited nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Le Monde a scris că interesul autorităţilor franceze pentru TCR International Limited a provenit dintr-o investigaţie a anchetatorilor americani asupra fostului lider al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Prigojin a murit într-un accident de avion, în august.

Parchetul nu a comentat public o posibilă legătură între Prigojin şi transferurile efectuate de TCR International Limited.

Spălarea de bani agravată este o infracţiune pedepsită în Franţa cu 10 ani închisoare şi o amendă de 750.000 de euro sau jumătate din valoarea bunurilor spălate.