Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că președintele turc Tayyip Erdogan, despre care a spus că săvârșește genocid împotriva kurzilor și închide jurnalişti, este ultima persoană care ar trebui să predice moralitatea, relatează Reuters. Asta după ce președintele turc l-a comparat pe liderul israelian cu Adolf Hitler.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

"Erdogan, care comite un genocid împotriva kurzilor, care deţine un record mondial de încarcerare a jurnaliştilor care se opun guvernării sale este ultima persoană care ne poate ţine nouă lecţii de morală", a replicat Netanyahu.

Preşedintele israelian Isaac Herzog consideră comentariile lui Erdogan "profund jignitoare" pentru evreii din întreaga lume şi pentru memoria milioanelor de evrei care au fost ucişi în Holocaust.

"Condamn cu fermitate şi resping întru totul cuvintele preşedintelui turc Erdogan. În întreaga istorie a omenirii, Holocaustul este unic în oroarea şi enormitatea sa, iar cuvintele sale sunt profund jignitoare pentru fiecare evreu din întreaga lume şi pentru memoria milioanelor de evrei care au pierit în mâinile naziştilor", a scris preşedintele israelian, deşi nu face parte din aceeaşi familie politică cu premierul Netanyahu.

"Dezideratul „Niciodată din nou” rămâne un imperativ pentru statul Israel - statul naţional al poporului evreu - care se angajează să asigure siguranţa şi protecţia fiecărui evreu. Nu există o luptă mai dreaptă decât războiul împotriva organizaţiei teroriste Hamas, care a ucis cu brutalitate şi barbarie evrei, precum şi musulmani şi persoane de alte religii şi naţionalităţi”, arată preşedintele israelian într-o postare pe reţeaua socială X, potrivit News.ro.

Turcia, membră NATO, care susține o soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, a criticat atacurile aeriene și terestre al Israelului asupra Gaza, spunând că Israelul este „stat terorist”, iar liderii săi trebuie judecați în instanțele internaționale.

Miercuri, președintele turc și-a dus mai departe criticile față de Netanyahu.

"Obișnuiau să-l vorbească de rău pe Hitler. Cu ce sunteți diferiți de Hitler? Ne vor face să îl simțim dorul lui Hitler. Este ceea ce face acest Netanyahu mai prejos decât ceea ce a făcut Hitler? Nu este", a spus Erdogan.

"Este mai bogat decât Hitler, primește sprijin din Occident. Tot felul de sprijin vine din Statele Unite. Și ce au făcut ei cu tot acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de locuitori din Gaza", a spus el.