Un ofițer cheie al Forțelor de Apărare Israelului și-a exprimat îngrijorarea și opoziția față de festivalul de muzică Nova, dar i s-a spus să îl autorizeze, relatează cotidianul Haaretz .

Militantii Hamas au facut un macel la Festivalul SupernovaFoto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images

Aproximativ 360 de persoane au fost ucise, pe 7 octombrie, de teroriştii Hamas la festival, iar alte zeci au fost atacate şi luate ostatici în Gaza.

Potrivit lui Haaretz, ofițerul de operațiuni al Diviziei Gaza, Lt. Col. Sahar Fogel a fost nemulțumit de faptul că evenimentul are loc atât de aproape de Fâșia Gaza, iar preocupările sale au fost susținute de alți ofițeri.

Ziarul relatează că îngrijorările ofițerilor aparent nu au provenit din temerile unei incursiuni a teroriștilor, ci mai degrabă din amenințarea cu rachete și mortiere din Gaza.

Au existat mai multe rapoarte conform cărora avertismentele privind un potențial atac au fost ignorate înainte de 7 octombrie, când militanții Hamas au luat cu asalt granița, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și răpind aproximativ 240.

Potrivit Haaretz, nu este clar dacă Fogel știa de avertismente.

În ciuda obiecțiilor sale, lui Fogel i s-a spus să aprobe festivalul Nova, existând preocupări cu privire la dificultăți legale în cazul în care festivalul nu ar fi aprobat.

„IDF va efectua o investigație detaliată și aprofundată asupra chestiunii odată ce situația operațională o va permite și își va face publice concluziile”., a precizat Armata Israeliană pentru Haaretz.