La trei ani de mandat, președinta Republicii Moldova Maia Sandu anunță că va candida pentru un nou mandat și a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum pentru aderarea la UE, relatează Timpul.md și Agerpres.

Maia SanduFoto: Gian Ehrenzeller / AP / Profimedia
  • "Dragi cetăţeni, cu câţiva ani în urmă, am pornit, împreună, pe un drum al transformării Moldovei într-o ţară mai bună. După trei ani de mandat, am reuşit să menţinem pacea acasă, să întărim independenţa ţării, să avem o guvernare alături de oameni şi să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Viitorul nostru este în familia europeană şi este necesar să spunem clar - toată ţara - ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să iniţieze organizarea unui referendum toamna viitoare, la care vocea cetăţenilor să fie hotărâtoare', a declarat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a subliniat că pe parcursul mandatului său şi-a asumat să ducă până la capăt misiunea integrării europene.

  • "Am obţinut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs şi am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuşi. Mai avem paşi importanţi de făcut şi mă angajez să continui, dacă îmi veţi oferi încrederea, pentru un nou mandat în 2024', a spus Maia Sandu.

Consiliul European a aprobat pe 14 decembrie începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

  • „Victorie pentru Moldova. Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris atunci Maia Sandu pe Facebook.

Un sondaj realizat de „CBS Research”, la comanda Institutului de Politici Publice, și dat publicității în septembrie arată că în cazul alegerilor prezidențiale, pentru ea ar vota 29,4%, iar pentru pro-rusul Igor Dodon 18,1%, potrivit DW.

Președinta Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației, potrivit și unui sondaj realizat de compania iData publicat la începutul lunii noiembrie și citat de Jurnal.md.

Maia Sandu continuă să se bucure de cea mai multă încredere din partea cetățenilor - 22 %.

Ea ar fi urmată de către Ilan Șor – 10,6%, Igor Dodon – 9,4%, Ion Ceban – 5,8% și Renato Usatîi – 3%.