Armata israeliană a anunțat sâmbătă că cinci dintre soldații săi au fost uciși începând de vineri în timpul luptelor din Fâșia Gaza, potrivit AFP.

Soldați israelieni într-o operațiune terestră în Fâșia GazaFoto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

Patru soldați au fost uciși vineri în sudul Fâșiei Gaza și un al cincilea sâmbătă în nordul teritoriului palestinian, a precizat armata într-un comunicat. Aceste decese ridică la 144 numărul soldaților israelieni uciși de la începutul ofensivei terestre a armatei israeliene în Fâșia Gaza, la 27 octombrie.

Peste 200 de palestinieni uciși în ultimele 24 de ore

Peste 200 de palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore în bombardamentele israeliene neîncetate și în operațiunile terestre din Fâșia Gaza, a declarat Hamas, după ce o rezoluție a ONU privind ajutorul umanitar nu a reușit să ceară o încetare a focului.

La aproape trei luni de la începutul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, aceasta din urmă a anunțat descoperirea cadavrelor a zeci de palestinieni uciși, dintre care unii au fost „executați”, potrivit acesteia, în timpul unei operațiuni terestre israeliene în Jabaliya, în nordul Fâșiei Gaza.

Acest ultim război între gruparea palestiniană și armata israeliană a fost declanșat de un atac de o amploare și o violență fără precedent, comis de comandouri Hamas infiltrate în sudul Israelului din Fâșia Gaza vecină.

Atacul s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza ultimelor cifre oficiale israeliene. Luptătorii palestinieni au răpit, de asemenea, aproximativ 250 de persoane, dintre care 129, potrivit Israelului, sunt încă reținute în Gaza.

Bombardamentele israeliene de represalii pe uscat, pe mare și în aer în Gaza, unde au fost lansate mii de bombe, au făcut 20.258 de morți, majoritatea femei, adolescenți și copii, și peste 53.000 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.