Oficiali americani la nivel înalt vor vizita în curând Mexicul pentru a discuta despre imigrația dintre cele două țări, a declarat vineri Casa Albă, în urma unui apel telefonic între președintele Joe Biden și omologul său mexican Andrés Manuel Lopez Obrador, potrivit AFP.

Migranți la granița Mexic-SUAFoto: Fernando Llano / AP / Profimedia

Cei doi lideri au discutat joi despre acțiunile lor care vizează „gestionarea fluxurilor migratorii fără precedent” pe continentul american, într-un moment în care autoritățile locale americane, din Texas și Arizona, au luat ele însele măsuri fără precedent la graniță, în locul guvernului federal a cărui inacțiune o critică.

„Președintele Biden i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken, secretarului pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas și consilierului pentru securitate internă a Casei Albe, Liz Sherwood-Randall, să călătorească în Mexico City în zilele următoare pentru a se întâlni cu președintele Lopez Obrador și echipa sa pentru a discuta despre pașii care pot fi făcuți împreună pentru a aborda provocările actuale de la graniță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

El a vorbit despre o „creștere masivă” a migrației la punctele de trecere a frontierei.

Poliția de frontieră a raportat în ultimele săptămâni aproximativ 10.000 de treceri în fiecare zi și deja peste 2,8 milioane de interceptări de migranți pe uscat în 2023, mai mult decât pentru întregul an precedent, un nou record.

La telefon, cei doi președinți „și-au împărtășit îngrijorarea cu privire la creșterea fluxurilor migratorii din ultimele săptămâni” și au discutat „ce s-ar putea face, în Mexic, pentru a încetini acest proces”, a adăugat Kirby.

Trimiterea acestei delegații vine și într-un moment în care parlamentarii discută un acord privind imigrația la Washington, condiție cerută de republicani să-și dea acordul asupra unui nou pachet financiar care să ajute Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.