Statele Unite au denunțat miercuri o lege ungară privind „protecția suveranității naționale”, calificând-o drept „incompatibilă cu statul de drept”, potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Săptămâna trecută, parlamentul ungar a adoptat o serie de măsuri care instituie o autoritate de supraveghere responsabilă de prevenirea „interferențelor străine” în procesul electoral, cu pedepse cu închisoarea aferente.

Menit să „protejeze suveranitatea” țării, acest pachet legislativ este considerat de criticii premierului Viktor Orban drept o nouă ofensivă pentru a pune botniță opoziției, controalelor și echilibrelor.

O autoritate specializată, înscrisă în Constituție, va fi înființată. Aceasta va avea misiunea de a „identifica și investiga organizațiile care primesc bani din străinătate” cu scopul de a „influența opțiunea alegătorilor”.

În noiembrie, Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al Fidesz, a explicat că „această legislație închide ușa oricărei forme de fraudă electorală și prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru oricine folosește fonduri străine într-o campanie”.

„Statele Unite sunt îngrijorate de decizia de astăzi a guvernului ungar de a promulga o nouă lege care îi oferă instrumente draconice care pot fi folosite pentru a-i intimida și pedepsi pe cei ale căror opinii nu sunt împărtășite de partidul Fidesz, aflat la putere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat într-un comunicat.

„Această nouă lege este incompatibilă cu valorile noastre comune de democrație, libertate individuală și stat de drept”, a adăugat el.

Guvernul, care acuză în mod regulat Bruxelles-ul și „diverse organizații” că „distribuie miliarde de euro” opoziției, își întărește astfel arsenalul înaintea alegerilor municipale și europene prevăzute pentru iunie 2024. Crearea unei astfel de autorități a fost larg criticată în ultimele săptămâni.

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului, printre care Amnesty International, au condamnat intenția guvernului ungar de a „reduce la tăcere vocile critice” prin adoptarea acestei legi.

La sfârșitul lunii noiembrie, Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un „risc” pentru drepturile omului, cerând Ungariei să dea înapoi.