Un informatician american a eşuat miercuri în încercarea sa de a înregistra brevete pentru invenţii create de sistemul său de inteligenţă artificială (AI), într-un proces de referinţă ce a avut loc în Marea Britanie privind posibilitatea ca AI să deţină drepturi de brevet, informează Reuters.

Inteligenta artificialaFoto: Shutterstock

Stephen Thaler voia să obţină două brevete în Marea Britanie pentru invenţii despre care a spus că au fost concepute de „maşina (sa) de creativitate”, denumită DABUS, relatează Agerpres.

Încercarea lui de a înregistra brevetele a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală din Marea Britanie pe motiv că inventatorul trebuie să fie o fiinţă umană sau o companie, nu o maşină.

Stephen Thaler a făcut recurs la Curtea Supremă din Londra, care a respins miercuri în unanimitate apelul său, deoarece, conform legislaţiei britanice privind brevetele, „un inventator trebuie să fie o persoană fizică”.

„Acest apel nu se referă la întrebarea mai largă dacă progresele tehnice generate de maşinile care acţionează în mod autonom şi care sunt alimentate de inteligenţa artificială ar trebui să fie brevetabile”, a declarat judecătorul David Kitchin în decizia scrisă a instanţei.

„Nu se referă nici la întrebarea dacă sensul termenului 'inventator' ar trebui extins ... pentru a include maşinile alimentate de inteligenţa artificială care generează produse şi procese noi şi neevidente care pot fi considerate ca oferind avantaje faţă de produsele şi procesele deja cunoscute”, a adăugat el.

„Deocamdată, AI este un instrument, nu un agent”

Avocaţii lui Stephen Thaler au precizat într-un comunicat că „sentinţa stabileşte că legea brevetelor din Marea Britanie este în prezent pe deplin nepotrivită pentru a proteja invenţiile generate în mod autonom de maşinile AI”.

La începutul acestui an, Stephen Thaler a pierdut un proces similar şi în Statele Unite, unde Curtea Supremă a refuzat să audieze o contestaţie împotriva refuzului Oficiului pentru Brevete şi Mărci al SUA de a emite brevete pentru invenţiile create de sistemul său de inteligenţă artificială.

Giles Parsons, partener în firma de avocatură Browne Jacobson, care nu a fost implicată în proces, a spus că decizia Curţii Supreme din Marea Britanie nu este deloc surprinzătoare.

„Această decizie nu va avea, în acest moment, un efect semnificativ asupra sistemului de brevete. Întrucât, deocamdată, AI este un instrument, nu un agent. Mă aştept ca acest lucru să se schimbe pe termen mediu, dar vom putea să ne ocupăm de această problemă atunci când va apărea”, a adăugat avocatul Giles Parsons.