Un fost medic rwandez a fost condamnat la 24 de ani de închisoare de o instanță franceză pentru implicarea sa în genocidul ce a avut în 1994 în țara sa natală, relatează The Guardian.

Medicul Sosthene Munyemana alaturi de avocata saFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Dr. Sosthene Munyemana, un fost ginecolog acum în vârstă de 68 de ani, a fost găsit vinovat miercuri de genocid, crime împotriva umanității și conspirare în vederea comiterii acestor crime.

Procurorii francezi ceruseră o sentință de 30 de ani de închisoare, argumentând că „suma totală” a faptelor lui Munyemana indică trăsături ale unui om pregătit să comită genocid.

Fostul medic a fost acuzat că a ajutat la redactarea unei scrisori infame de sprijin pentru guvernul interimar din Rwanda, scrisoare care a încurajat masacrarea minorității Tutsi de către populația majoritară Hutu.

Medicul rwandez, acuzat că a contribuit personal la genocidul din țara sa

Însă Munyemana a fost acuzat și că a participat personal la genocid, ajutând la instalarea unor puncte de control a drumurilor prin care minoritarii Tutsi au fost opriți pentru a fi uciși. Bărbatul a fost acuzat de asemenea că a supervizat ținerea unor etnici Tutsi în condiții inumane în birourile autorităților locale din prefectura Butare, unde locuia la momentul respectiv, înainte ca aceștia să fie uciși.

Associated Press amintește că Munyemana a fost inculpat în 2011 în Franța pentru rolul său în genocidul din Rwanda, el fiind un apropiat al lui Jean Kambanda, șeful guvernului interimar care a preluat conducerea țării după ce avionul în care se afla președintele țării, Juvénal Habyarimana, s-a prăbușit în 1994 după ce a fost lovit cu o rachetă.

Condamnarea fostului medic vine la aproape 3 decenii după ce o primă plângere penală a fost depusă în Franța împotriva lui în 1995.

Genocidul din Rwanda a fost o crimă împotriva umanității în care au fost masacrați între 800.000 și 1 milion de etnici Tutsi și etnici Hutu moderați, care le-au luat apărarea.

Genocidul a fost săvârșit într-o perioadă de 100 de zile (7 aprilie - mijlocul lui iulie 1994) în urma revoltei populației Hutu împotriva etniei Tutsi ce a urmat doborârii avionului lui Habyarimana.