Capitala Elveției, Berna, analizează un proiect pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional - o abordare radicală a luptei împotriva drogurilor, care nu a mai fost încercată în altă parte, transmite Reuters.

Cocaină și bancnote euroFoto: Aurelie Le Moigne | Dreamstime.com

Parlamentul din Berna susține ideea, care trebuie să treacă totuși de opoziția administrației orașului și va necesita, de asemenea, o modificare a legislației naționale.

Politica în materie de droguri în întreaga lume evoluează: statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor cantități mici de cocaină în 2021, în favoarea tratamentului pentru consumul de droguri. Multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai au pedepse cu închisoarea pentru posesia de droguri, inclusiv cocaină, dar nicăieri nu s-a mers atât de departe ca în cazul propunerii aflate în discuție la Berna.

Elveția își reanalizează poziția față de acest drog, după ce unii politicieni și experți au criticat interdicțiile totale ca fiind ineficiente, propunerea - aflată în prezent în stadii incipiente - venind în continuarea încercărilor în curs de desfășurare privind autorizarea vânzării legale a canabisului.

„Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să analizăm noi idei", a declarat Eva Chen, membră a consiliului din Berna din partea Partidului Stângii Alternative, care a susținut propunerea. „Controlul și legalizarea pot face mai mult decât simpla represiune", a adăugat ea.

În Elveția, cocaina e doar cu puțin mai scumpă decât berea

În bogata Elveție se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa, conform nivelurilor de droguri ilicite și de reziduuri ale acestora din apele reziduale, iar Zurich, Basel și Geneva se află în primele 10 orașe din Europa.

Orașele elvețiene, inclusiv Berna, înregistrează, de asemenea, o creștere a consumului, în timp ce prețurile cocainei s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, potrivit Addiction Switzerland, o organizație neguvernamentală.

„Avem multă cocaină în Elveția în acest moment, la cele mai mici prețuri și la cea mai bună calitate pe care am văzut-o vreodată", a declarat Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland.

„Puteți obține o doză de cocaină pentru aproximativ 10 franci în aceste zile, nu cu mult mai mult decât prețul unei beri", a adăugat el.

Foto articol: © Aurelie Le Moigne | Dreamstime.com