Parlamentul francez a adoptat definitiv marți proiectul de lege privind imigrația, 349 de deputați votând pentru și 186 împotrivă, după un vot favorabil al Senatului, un epilog victorios pentru majoritate dar cu grave consecințe politice, potrivit AFP.

migranți la granita Italia-FranțaFoto: Marco Alpozzi / AP / Profimedia

Deputații și senatorii au căzut de acord la începutul zilei asupra unei versiuni comune a textului, după dezbateri lungi și dificile.

„S-a votat definitiv textul imigrației. Luptă lungă pentru integrarea mai bună a străinilor și expulzarea celor care comit acte de delincvență. Un text puternic și ferm”, a salutat pe X ministrul de Interne, Gérald Darmanin.

Dreapta și extrema dreaptă au votat pentru text, stânga împotrivă. Pe de altă parte, partidele centriste care susțin guvernul s-au divizat.

Liderul France Insoumise (stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, a denunțat o „victorie îngrozitoare” obținută grație vocilor extremei drepte. „O nouă axă politică a fost stabilită”, a reacționat el pe X.

Președintele republicanilor (dreapta), Eric Ciotti, a salutat, la rândul său, „o victorie istorică a dreptei” și o „lege republicană de luptă împotriva imigrației în masă”.

Partidul Socialist a anunțat imediat după vot că va face recurs la Consiliul Constituțional.