Un angajat din rândul personalului Senatului SUA, acuzat că s-a filmat făcând sex cu un bărbat într-o celebră sală de audieri a Congresului, ameninţă cu acţiuni în justiţie după ce a fost concediat, relatează The Guardian şi CNN.

Congresul SUAFoto: Pierette Guertin / Alamy / Profimedia Images

Imaginile explicite, publicate vineri de The Daily Caller, arată doi bărbaţi făcând sex în ceea ce pare a fi Camera 216, Camera Judiciară a Congresului.

Aidan Maese-Czeropski, un consilier al senatorului Ben Cardin din Maryland, a fost identificat pe reţelele de socializare ca fiind unul dintre bărbaţii din imagini. Biroul senatorului Cardin a declarat pentru Politico că „Aidan Maese-Czeropski nu mai este angajat al Senatului Statelor Unite".

La rândul său, Poliţia Capitoliului a declarat că este la curent cu acest caz şi că desfăşoară o anchetă.

Camera de audieri în care care a fost făcută filmarea are caracteristici istorice importante. Ea a găzduit audieri ale Comisiei 9/11, iar James Comey, fostul director al FBI, a depus acolo mărturie despre Donald Trump în 2017.

Tot acolo, Tom Daschle, pe atunci liderul majorităţii din Senat, a primit o scrisoare care conţinea antrax, în octombrie 2001, imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001, iar această sală a fost cea în care judecătoarea Curţii Supreme Sonia Sotomayor a devenit prima latino-americană care a participat la audierile de nominalizare pentru cea mai înaltă instanţă a ţării.

Fostul angajat amenință cu tribunalul

Într-un mesaj postat pe LinkedIn, angajatul incriminat, Aidan Maese-Czeropski, nu a abordat direct subiectul videoclipului, dar spune că trece printr-o perioadă dificilă.

„Deşi unele dintre acţiunile mele din trecut au arătat o lipsă de raţiune, îmi iubesc slujba şi nu aş da niciodată dovadă de lipsă de respect faţă de locul de muncă", a scris el.

„Orice încercare de a caracteriza acţiunile mele altfel este fabricată şi îmi voi explora opţiunile legale în această chestiune", transmite Aidan Maese-Czeropski.

În postarea sa de pe LinkedIn, Maese-Czeropski răspunde, de asemenea, la o acuzaţie fără legătură cu scandalul în sine, potrivit căreia l-ar fi jignit miercuri pe congresmanul Max Miller la Capitol Hill. Miller, care este evreu, vorbea cu un reporter când un membru al personalului l-ar fi tulburat strigând „Free Palestine".

„În ceea ce priveşte acuzaţiile referitoare la congresmanul Max Miller, nu l-am văzut niciodată pe congresman şi nu am avut nici ocazia, nici motivul de a striga la el sau de a-l înfrunta", a declarat Aidan Maese-Czeropski.

Senatorul Ben Cardin, pentru care lucra Aidan Maese-Czeropski, prezidează Comisia pentru relaţii externe a Senatului. Biroul său a declarat vineri pentru Washington Examiner: „Am analizat relatările din mass-media. Deoarece este o problemă de personal şi este în curs de examinare, nu vom face alte comentarii în acest moment".

Când CNN a luat, la rândul său, legătura cu biroul lui Ben Cardin, a fost direcţionat către declaraţia postată de Aidan Maese-Czeropski pe LinkedIn. Ulterior, biroul lui Cardin a emis o declaraţie prin care a anunţat că Maese-Czeropski "nu mai este angajat al Senatului SUA".

CNN l-a contactat pe Maese-Czeropski şi nu a primit un răspuns. De asemenea, CNN a contactat Poliţia Capitoliului SUA, care a declarat că „nu poate confirma detalii cu privire la persoanele din videoclip", dar „este la curent şi analizează această chestiune".