Angelo Becciu, care a fost unul dintre cei mai influenți cardinali ai Vaticanului, fost apropiat al Papei Francisc, a fost condamnat sâmbătă de tribunalul de la Vatican la cinci ani și jumătate de închisoare pentru delapidare, scrie Reuters.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu alaturi de Papa FranciscFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Becciu, în vârstă de 75 de ani, fost consilier apropiat al Papei Francisc, este cel mai înalt oficial al Bisericii Catolice care a apărut în fața tribunalului penal al Vaticanului.

Fabio Viglione, avocatul lui Becciu, a declarat reporterilor din sala de judecată că va contesta decizia de condamnare, spunând că clientul său este nevinovat.

În total, în acest proces - care a durat doi ani și jumătate - zece persoane sunt acuzate de diverse infracțiuni, inclusiv de fraudă, abuz în serviciu și spălare de bani. Toți au negat faptele.

Președintelui Curții, Giuseppe Pignatone, i-a luat 25 de minute pentru a citi toate sentințele, scrie Reuters.

Becciu, la fel ca ceilalți nouă inculpați, a fost condamnat pentru unele capete de acuzare și găsit nevinovat pentru altele.

Dosarul de corupție vizează achiziționarea cu 350 de milioane de euro a unei clădiri de lux din Londra, în perioada 2014 - 2018, prin investiții ale Sfântului Scaun.

În septembrie 2020, Angelo Becciu, unul dintre cei mai influenți cardinali ai Vaticanului, a demisionat din guvernul Sfântului Scaun.

După o carieră de ambasador, prelatul italian a servit timp de șapte ani ca înlocuitor al secretariatului de stat, echivalentul unui „ministru de interne”, aflat în contact permanent cu Papa Benedict, iar apoi cu Papa Francisc. În vara anului 2018, el preluase funcția de șef al administrației Sfântului Scaun responsabil cu investigarea și decizia asupra beatificărilor și canonizărilor.