Miliardarul american Elon Musk și premierul britanic Rishi Sunak urmează să participe în acest weekend la un miting politic la Roma, organizat de partidul Fratelli d'Italia al premierului italian Giorgia Meloni, a confirmat miercuri un purtător de cuvânt pentru AFP.

Elon MuskFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Fondat în 1998 și denumit Atreju, festivalul, care se desfășoară de joi până duminică în capitala italiană, a devenit de-a lungul anilor un eveniment major pentru dreapta, dar și-a deschis ocazional porțile și pentru politicieni de centru-stânga.

În acest an, urmează să îl primească pe proprietarul companiei X (fostul Twitter), Elon Musk, care în septembrie a susținut guvernul lui Meloni într-o dispută privind finanțarea germană a ONG-urilor care salvează migranții naufragiați în Mediterana.

Un alt invitat de marcă este premierul britanic Rishi Sunak, care se bucură de relații bune cu Meloni. Cei doi lideri s-au angajat să abordeze problema numărului mare de sosiri pe coastele lor, iar în octombrie au semnat o scrisoare comună prin care au cerut liderilor UE să ia măsuri mai dure împotriva imigrației ilegale.

Premierul albanez Edi Rama, care a semnat recent un acord cu Roma pentru a înființa în țara sa două centre de primire a migranților salvați de paza de coastă italiană, este, de asemenea, așteptat să participe la festivalul Atreju.

Ca membră a unei organizații de tineret de extremă dreapta, Meloni a ajutat la fondarea festivalului Atreju în 1998, numit după un personaj din romanul „Povestea fără sfârșit”.

Fostul strateg al lui Donald Trump, Steve Bannon, a participat în 2018, în timp ce încerca să creeze o mișcare paneuropeană de dreapta, iar premierul ungar Viktor Orban a participat anul următor.

La acea vreme, partidul lui Meloni era doar o forță marginală în politica italiană.

Patru ani mai târziu, spre surprinderea tuturor, a câștigat alegerile legislative, promițând să pună capăt imigrației în masă în peninsulă.

Ea a devenit, de asemenea, prima femeie care a condus Italia, preluând conducerea unei coaliții de dreapta care îl includea pe Matteo Salvini, din Liga anti-imigrație, și partidul conservator Forza Italia al fostului șef de guvern Silvio Berlusconi.

Potrivit programului oficial al festivalului, printre invitații așteptați la Roma se numără și Santiago Abascal, liderul partidului spaniol de extremă-dreapta Vox.

Acesta din urmă și-a atras luni critici din partea guvernului spaniol pentru că a sugerat că premierul Pedro Sanchez va fi spânzurat „de picioare”, o soartă care le amintește italienilor de sfârșitul dictatorului Benito Mussolini la Milano, în 1945.

De asemenea, Partidul Socialist al lui Sanchez a depus miercuri o plângere în justiție, cerând ca liderul extremei drepte spaniole să fie urmărit penal pentru „infracțiuni motivate de ură” și „insulte, calomnii și amenințări grave la adresa guvernului națiunii”.