Ministrul Economiei, Luis Caputo a anunțat aseară într-un mesaj înregistrat, „pachetul economic de urgență” necesar pentru atingerea echilibrului fiscal, obiectiv pe care președintele Javier Milei l-a marcat drept „prioritar”.

Javier Milei la un miting electoral din Buenos AiresFoto: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia

„Ne confruntăm cu cea mai proastă moștenire din istoria noastră, o țară în care suntem din ce în ce mai săraci”, a avertizat Caputo și a prezis: „Dacă continuăm așa cum suntem, ajungem inevitabil pe calea hiperinflației. Riscăm să ajungem la scumpiri, așa cum a spus Javier Milei, de 15.000% anual. Misiunea noastră este să evităm această catastrofă”.

Măsurile anunțate:

1. Contractele de muncă la Stat care pe perioadă determinată de un an nu se reînnoiesc. Caputo a remarcat că este „o practică obișnuită în politică să aduci în administrație sau la firma de la Stat la care lucrezi prietenii sau rude din familie”, lucru care trebuie să înceteze.

2. Se suspendă programul național de publicitate al Guvernului pentru un an. "În 2023, de la Președinție sau Guvern s-au cheltuit 34 de miliarde de pesos. NU mai avem bani pentru a susține din banii contribuabililor mass-media care sunt create doar pentru a lăuda virtuțile guvernului aflat la putere”, a spus ministrul Economiei.

3. Se reduce numărul ministerelor de la 18 la 9 iar secretariatele de stat de la 106 la 54.

4. Se reduc la minimum transferurile discreționare către provincii. „Este o resursă care, din păcate, în istoria noastră recentă a fost folosită ca monedă de schimb pentru a face schimb de favoruri politice”.

5. Statul nu va mai licita noi lucrări publice și le va anula pe cele licitate la care lucrările nu au început. „Nu există bani pentru a plăti mai multe lucrări publice care, după cum știm cu toții, ajung adesea în buzunarele politicienilor și oamenilor de afaceri. Lucrările publice au fost întotdeauna una dintre sursele de corupție din stat și cu noi care se termină. Lucrările de infrastructură din Argentina vor fi realizate de sectorul privat, deoarece statul nu are bani sau finanțare pentru a le realiza."

6. Reducerea subvențiilor pentru energie și transport. Acest lucru va implica o creștere a facturilor la electricitate și gaz, pe lângă o creștere a biletelor de tren și autobuz. Caputo a declarat: "Astăzi statul menține în mod artificial prețuri foarte mici la energie și tarife de transport subvenționate. Aceste subventii nu sunt gratuite, ci le plătim prin inflatie. Ce îți dau în prețul biletului îți iau înapoi prin scumpirile din supermarket, spune Caputo.

7. Planurile Potenciar Trabajo, AUH și Card Alimentar vor fi menținute. Alocația Universală pentru Copii va fi dublată, iar Cardul de Alimentație va fi dublat cu 50%.

8. Cursul pesos/dolar SUA se stabilește la 800, ceea ce presupune o devalorizare de 54%. „ Aceasta va fi însoțită de o creștere provizorie a taxelor de import. După trecerea stării de urgență vom elimina toate taxele de export, care sunt taxe perverse care împiedică dezvoltarea Argentinei”, a subliniat Caputo.

„Ne va fi mai rău în următoarele luni. Dar, așa cum spune președintele, este de preferat să spunem un adevăr incomod decât o minciună confortabilă”, a remarcat ministrul în mesajul lui.