Parlamentul polonez a respins luni la votul de încredere guvernul propus de premierul în exerciţiu Mateusz Morawiecki, deschizând astfel calea numirii unui executiv condus de fostul premier liberal pro-UE Donald Tusk, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Donald TuskFoto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite.

Cu toate acestea, preşedintele Andrzej Duda l-a nominalizat pe actualul şef al guvernului, Mateusz Morawiecki, să încerce să formeze un nou cabinet. La fel ca Morawiecki, Duda provine din formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile de la jumătatea lui octombrie, fără a avea însă o majoritate sau aliați alături de care să o formeze.

Din cei 456 de deputaţi ai Seimului (camera inferioară a parlamentului) care au votat, 266 au votat împotriva guvernului Morawiecki, sprijinit de 190 de deputaţi. Urmează ca Seimul să desemneze premierul, care cel mai probabil va fi Donald Tusk, care a mai condus Polonia din funcția de premier între 2007 și 2014.

Acesta va conduce o coaliţie din care fac parte alianţa sa liberală Coaliţia Civică, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse - respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare - şi Stânga.

O prioritate a viitorului guvern va fi accesarea fondurilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), blocate de Comisia Europeană, care a acuzat guvernul polonez în exerciţiu condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) că în cei opt ani cât a fost la putere a încălcat statul de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

Ca măsuri sociale, Tusk a promis creşterea salariilor profesorilor cu 30% şi a alocaţiilor pentru copii de la 120 la 180 de euro pe lună.