Kievul este angajat în prezent în discuţii cu Suedia pentru achiziţionarea de avioane de luptă Gripen, a afirmat duminică purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, într-o declaraţie făcută la televiziunea publică, fără a dezvălui detalii concrete, potrivit dpa.

Avioane de lupta GripenFoto: Kalle Parkkinen / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ihnat a subliniat că Suedia intenţionează să-şi înlocuiască flota de avioane Gripen cu un model mai nou şi că piloţii ucraineni au testat deja aparatul de luptă suedez. Cu toate acestea, el nu a dorit să comenteze cu privire la stadiul negocierilor.

„Dar dacă se va lua o decizie în favoarea Gripen, va fi o opţiune bună pentru noi", a spus purtătorul de cuvânt citat.

Ucraina va continua totuşi să menţină avioanele de luptă americane F-16 drept coloana vertebrală a viitoarei sale forţe aeriene.

Mai multe ţări au promis Ucrainei avioane F-16, iar primele aparate ar urma să fie livrate la începutul anului viitor odată ce pregătirea piloţilor va fi finalizată.

Gripen este un avion de luptă multirol fabricat de producătorul suedez Saab, care a intrat în serviciu la mijlocul anilor 1990, fiind conceput pentru a fi utilizat în condiţii meteo extreme de iarnă şi poate decola şi de pe piste scurte, cum ar fi secţiuni de autostradă.

Suedia a urmat în mare măsură o politică de neutralitate de la războaiele napoleoniene de la începutul secolului al XIX-lea. Dar după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ţara şi-a schimbat cursul şi încearcă acum să adere la NATO.

De asemenea, Suedia a acordat Ucrainei asistenţă financiară şi i-a livrate echipamente militare. (Agerpres)