China şi Japonia s-au acuzat reciproc, duminică, de incursiuni maritime, după o confruntare între patrulele lor de coastă în apele din jurul insulelor disputate din Marea Chinei de Est, transmite Reuters, preluat de news.ro.

Marea Chinei de EstFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Paza de coastă a Chinei a declarat duminică că o barcă de pescuit japoneză şi mai multe nave de patrulare au pătruns în ziua precedentă în apele din jurul insulelor minuscule, numite Diaoyu în China şi Senkaku în Japonia.

Insulele nelocuite sunt controlate de Japonia dar revendicate şi de China.

Paza de coastă a Chinei a declarat într-un comunicat că a luat măsurile necesare, în conformitate cu legea, pentru a avertiza navele japoneze.

Paza de coastă a Japoniei a declarat sâmbătă că două bărci de patrulare maritimă chineze au părăsit apele teritoriale ale Japoniei din jurul insulelor ,după ce au primit avertismente. A spus că navele sale de patrulare protejează o barcă de pescuit japoneză, care fusese abordată de navele chineze.

Incidente similare au avut loc în noiembrie şi octombrie.

Disputele maritime din Asia care implică China au crescut.

China şi Filipine au făcut schimb de acuzaţii, duminică, pentru o ciocnire între navele lor într-o parte a Mării Chinei de Sud pe care o revendică fiecare naţiune, marcând a doua confruntare în tot atâtea zile.