Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, a anunţat Kievul sâmbătă, notează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski se află „în drum spre Argentina pentru a participa la învestirea preşedintelui nou ale Javier Milei", care urmează să aibă loc duminică, a subliniat preşedinţia ucraineană.

Javier Milei, un outsider politic, a promis că va schimba clasa politică din Argentina şi a câştigat alegerile la sfârşitul lui noiembrie.

Zelenski l-a felicitat şi cei doi lideri au vorbit la telefon la scurt timp după alegerea lui Milei.

Preşedintele ucrainean i-a mulţumit ulterior lui Milei pentru „sprijinul său clar pentru Ucraina". „Ucrainenii l-au remarcat şi îl apreciază", a declarat Zelenski pe reţeaua socială X, fostă Twitter.

Biroul lui Milei a dat publicităţii o declaraţie după apelul telefonic în care spunea că "a propus ca Argentina să găzduiască un summit între Ucraina şi America Latină".

Ambasadorul Rusiei la Buenos Aires, prezent la ceremonia de învestire a lui Milei

Rusia ar urma să fie reprezentată la ceremonia de învestire a preşedintelui argentinian de ambasadorul său la Buenos Aires, Dmitri Feoktistov, au informat agenţiile de presă ruse.

Kremlinul „a luat act de o serie de declaraţii făcute de Javier Milei în cursul campaniei electorale", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

„Dar ne vom concentra şi îl vom judeca în principal în legătură cu declaraţiile pe care le face după învestire", a adăugat Peskov.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Milei pentru victoria sa, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

La ceremonia de învestire ar urma să participe mai mulţi lideri străini.

Şi-au anunţat prezenţa regele Felipe al VI-lea al Spaniei, preşedintele ungar Viktor Orban, paraguayan Santiago Pena, uruguayan Luis Lacalle Pou şi chilian Gabriel Boric. (Agerpres)