Craniul aparține unui pliozaur, o reptilă marină feroce care a terorizat oceanele în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, scrie BBC. Fosila are 2 m lungime și este un exemplar aproape complet de craniu de acest tip descoperit vreodată și care oferă noi perspective asupra acestui prădător antic.

Craniu de PliosaurFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Craniul va fi prezentat într-un program special David Attenborough de la BBC One în ziua de Anul Nou.

"Este una dintre cele mai bune fosile la care am lucrat vreodată. Ceea ce o face unică este că este completă", a spus autorul descoperirii, Steve Etches, pentru BBC News.

„Maxilarul inferior și craniul superior sunt îmbinate împreună, ca și cum ar fi în viață. La nivel mondial, aproape că nu s-au găsit exemplare atât de bine conservate.

Nu poți să nu te concentrezi pe cei 130 de dinți ai săi, în special pe cei din față, scrie BBC. Lungi și ascuțiți, puteau ucide cu o singură mușcătură. Spatele fiecărui dinte este marcat cu crestături fine. Acestea ar fi ajutat fiara să străpungă carnea și apoi să-și extragă rapid colții, gata pentru un al doilea atac rapid. Pliozaurul a fost cea mai mare mașină de ucis, cu o lungime de 10-12 m.

„Nu mă îndoiesc că acesta a fost un fel ca un T. Rex subacvatic ”, spune spune dr. Andre Rowe de la Universitatea Bristol.

Cum a fost recuperat acest craniu

A început cu o descoperire întâmplătoare în timpul unei plimbări de-a lungul unei plaje din apropierea Golfului Kimmeridge, pe faimoasa Coastă Jurasică a Patrimoniului Mondial din sudul Angliei.

Prietenul lui Steve Etches și colegul pasionat de fosile, Phil Jacobs, a dat peste vârful botului pliozaurului. Prea greu pentru a fi transportat, s-a dus să-l aducă pe Steve și cei doi au montat o targă improvizată pentru a duce fragmentul fosil în siguranță.

Dar unde era restul animalului? Un studiu cu dronă a stâncii a identificat o locație probabilă. Problema a fost singura modalitate de excavare a fost să coboare în rapel de sus.

Îndepărtarea fosilelor din rocă este întotdeauna o muncă minuțioasă și delicată. Dar pentru a face acest lucru atârnând pe frânghii de pe o stâncă aflată la 15 metri deasupra unei plaje, este nevoie răbdare, îndemânare și tenacitate.