Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avertizat, într-un interviu acordat BBC, că ucrainenii se află în „pericol de moarte" dacă țările occidentale nu vor continua să sprijine țara invadată de Vladimir Putin în februarie 2022.

Olena ZelenskaFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Zelenska a făcut această declarație la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie privind ajutorul care ar fi oferit Ucrainei un sprijin în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

Zelenska a declarat pentru BBC că încetinirea ajutorului reprezintă un „pericol mortal" pentru țara sa.

„Avem mare nevoie de ajutor. Pe scurt, nu ne putem simți obosiți de această situație, pentru că dacă o facem, murim. Iar dacă lumea obosește, ne va lăsa pur și simplu să murim. Ne doare foarte tare să vedem semnele că dorința pasională de a ajuta ar putea dispărea. Este o chestiune de viață pentru noi. Prin urmare, ne doare să vedem asta”, a spus soția liderului de la Kiev.

Casa Albă a avertizat că fondurile americane pentru Ucraina s-ar putea epuiza în curând, iar republicanii au blocat un acord de autorizare a unei asistențe suplimentare.

De asemenea, Marea Britanie a îndemnat politicienii de la Washington să convină asupra unui acord pentru Ucraina.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat, cu ocazia unei vizite la Washington săptămâna aceasta, că SUA reprezintă „pivotul" coaliției occidentale care sprijină lupta Ucrainei împotriva Rusiei.