Preţurile aurului au atins un alt record în această săptămână, după un an 2023 puternic, iar o combinaţie de tensiuni geopolitice şi cumpărarea continuă de către băncile centrale ar trebui să facă ca cererea să rămână ridicată anul viitor, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC.

Lingouri aurFoto: Dario Hayashi / Alamy / Profimedia Images

Preţul metalului galben a depăşit luni 2.100 de dolari pe uncie, iar preţurile spot au oscilat vineri la aproximativ 2.030 de dolari pe uncie.

În raportul său Gold Outlook 2024 publicat joi, Consiliul Mondial al Aurului a remarcat că mulţi economişti anticipează acum ”o aterizare lină” a economiei SUA, respectiv că Rezerva Federală va readuce inflaţia în ţintă fără a declanşa o recesiune.

Consiliul Mondial al Aurului (care reprezintă companiile miniere de aur) a remarcat că, din punct de vedere istoric, mediile de aterizare lină ”a economiilor nu au fost deosebit de atractive pentru aur, ceea ce a dus la randamente medii scăzute sau chiar uşor negative”.

”De data aceasta, tensiunile geopolitice crescute într-un an electoral cheie pentru multe economii majore, combinate cu cumpărarea continuă de către băncile centrale, ar putea oferi un sprijin suplimentar pentru aur”, a adăugat WGC.

Cele mai semnificative două evenimente pentru cererea de aur din 2023 au fost prăbuşirea Băncii Silicon Valley din SUA şi atacul Hamas asupra Israelului, a spus WGC, estimând că evenimentele geopolitice au adăugat între 3% şi 6% la preţul aurului pe parcursul anului.

”Într-un an în care au loc alegeri majore la nivel global, inclusiv în SUA, UE, India şi Taiwan, nevoia investitorilor de acoperire a portofoliului va fi probabil mai mare decât în mod normal”, se arată în raport, în perspectiva anului 2024.

Un alt factor de susţinere pentru metalul galben în perspectivă este achiziţionarea în continuare de către băncile centrale, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Băncile centrale au reprezentat o sursă majoră de cerere pe piaţa mondială a aurului în ultimii doi ani, iar 2023 va fi probabil un an record.

WGC se aşteaptă ca acest lucru să continue în 2024.

Reade a spus că organizaţia a fost surprinsă de creşterea semnificativă a achiziţiilor băncilor centrale în 2022 şi că ritmul de cumpărare a continuat şi în acest an.