Joe Biden a refuzat vineri să comenteze problemele juridice ale fiului său, care a fost pus sub acuzare cu o zi înainte de justiția federală pentru fraudă fiscală, într-un caz care ar putea perturba campania președintelui pentru realegerea la Casa Albă anul viitor, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Purtând obișnuiții săi ochelari de soare, președintele american a salutat presa la ieșirea de la Casa Albă pentru o călătorie în Occident. Însă liderul democrat nu a scos un cuvânt atunci când jurnaliștii l-au întrebat dacă crede că fiul său este nevinovat.

Joe Biden se deplasează în Nevada și California pentru a dezvălui investiții majore în domeniul feroviar și pentru a participa la recepții pentru campania sa de realegere.

Dar campania sa ar putea avea de suferit de pe urma celei de-a doua inculpări a fiului său, de data aceasta acuzat că a fost „implicat într-o schemă” care i-a permis să evite plata a 1,4 milioane de dolari în impozite între 2016 și 2019.

Actul de acuzare precizează că, în acești ani, Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, „a cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viață extravagant” - pentru a-și finanța consumul de droguri sau pentru a se răsfăța în compania unor „escorte” - „în loc să își plătească impozitele”.

Această nouă punere sub acuzare înseamnă că fiul președintelui, care se confruntă deja cu acuzații de posesie ilegală a unei arme de foc, ar putea fi judecat de două ori anul viitor, în timp ce tatăl său încearcă să fie reales la Casa Albă.

O afacere jenantă pentru democrat, care se pregătește să-l înfrunte pe Donald Trump, predecesorul său care domină cursa pentru nominalizarea republicană și care este prins în numeroase procese judiciare.

De asemenea, membrii republicani ai Congresului desfășoară o anchetă de destituire împotriva lui Joe Biden, provocată de afacerile controversate ale fiului său în străinătate.

După ce s-a vindecat de dependența de droguri și alcool, Hunter Biden este acum pictor. Tatăl său a negat întotdeauna orice implicare în afacerile fiului său, deși l-a susținut public.